ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Απαιτείται απαλλαγή από τις ομάδες που κρατούν εγκλωβισμένες τις προοδευτικές δυνάμεις του Χαϊδαρίου”

                                                                                       ΧΑΪΔΑΡΙ 17 Μαρτίου 2023

Δημήτρης Αλεξάκης
δημοτικός σύμβουλος, Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου

Οι εποχές είναι δύσκολες!
Οι καιροί περνούν και δεν περιμένουν!
Οι προκλήσεις στην Αυτοδιοίκηση είναι μπροστά μας και αναμένουν άμεσα τις απαντήσεις!

Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα κληθούμε να ψηφίσουμε τη νέα Δημοτική Αρχή, για μία πλήρη πενταετή θητεία.

Ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση (ν. 4804/2021 επί Νέας Δημοκρατίας)  αντικαθιστά την απλή αναλογική του «Κλεισθένη» (ν. 4555/2018, επί ΣΥΡΙΖΑ), περιορίζοντας σημαντικά την αντιπροσωπευτική συμμετοχή των πολιτών, αφού εξασφαλίζει την εκλογή των 3/5 των μελών του δημοτικού συμβουλίου στον νικητή των εκλογών!

Στην πόλη μας αυτό σημαίνει ότι ο νικητής των εκλογών θα εκλέξει στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο τουλάχιστον 17 συμβούλους. Το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης θα εκλέξουν 12 δυνητικά κατά μέγιστο αριθμό, αν ο κάθε δημοτικός συνδυασμός συγκεντρώσει ποσοστό τρία τοις εκατό (3% όπως ο νόμος) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στην πόλη μας, με βάση αυτά τα δεδομένα, θα χρειαστεί μια παράταξη ποσοστό άνω του 5% για να εισέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο

Αρκετοί πολίτες, όχι μόνο στην πόλη μας, με διάθεση εθελοντικής προσφοράς στα κοινά, αλλά και σημαντική γνώση, ίσως να μην θελήσουν να είναι υποψήφιοι αφού ο νέος νόμος δρα αποτρεπτικά ως προς την εκλογή τους. Το δεδομένο αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, αφού θα περιορίσει τον έλεγχο της επόμενης Δημοτικής Αρχής, θα μειώσει την ευρύτερη ποιοτική διαβούλευση αλλά και την πληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας, αν η Δημοτική Αρχή διαπνέεται από υπέρμετρο συγκεντρωτισμό.

Η κριτική σκέψη πλέον στις επιλογές είναι ζητούμενο για ένα ελπιδοφόρο μέλλον!

Είναι αδιανόητο αλλά και αντιφατικό για τις τοπικές κοινωνίες να επικρατούν περιοριστικές θεσμικά λογικές και αποκλεισμός πολιτών από τη θεσμική – ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά, διαμέσου του εγγύτερου θεσμού προς τον δημότη, κάτοικο, επαγγελματία.

Τα προβλήματα και προκλήσεις του μέλλοντος είναι πολλά και υπαρκτά. Από την καθαριότητα, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, αντιμετώπιση ενεργειακού κόστους, δημιουργία και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, κοινωνική πολιτική, έργα υποδομής, η ενίσχυση δράσεων τεχνών και πολιτισμού στην πόλη μας, η αξιοποίηση των πολιτιστικών διαθέσιμων του Χαϊδαρίου, η λειτουργεία αθλητικών χώρων για όλους με κανόνες μέχρι και τη διευθέτηση – αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων δημοτικής περιουσίας, την  ελεύθερη πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης μας και την ήπια αξιοποίησή του για να αποδοθεί η χρήση του σε κάθε πολίτη. 

Απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις με συστηματικό – δημοκρατικό σχεδιασμό προκειμένου να φέρουν ουσιαστικά και ορατά αποτελέσματα,

  • για τους νέους και τις νέες της πόλης μας,
  • τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες,
  • τους επαγγελματίες,
  • τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και τα άτομα με αναπηρία (επιδίωξη είναι να έχουμε μόνο ορατούς πολίτες στην πόλη μας),
  • την εφαρμογή της ισότητας των δύο φύλων εμπράκτως στην κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης μας,
  • την προστασία – εξοικονόμηση φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος,
  • την πολιτική προστασία και κατά συνέπεια την προστασία της περιουσίας των κατοίκων και των δημοτικών υποδομών,

αποδίδοντας στην τοπική κοινωνία το μέγιστο κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος.

Η συνέπεια λόγων και έργων η οποία αναζητείται συνεχώς, η αίσθηση – δυνατότητα ανταπόκρισης στα καθήκοντα είναι από τα πιο σημαντικά προσόντα, τα οποία θα πρέπει να έχει ένας υποψήφιος σύγχρονος Δήμαρχος, ακηδεμόνευτος και «χωρίς υποχρεώσεις», με διάθεση συνεργασίας στα μείζονα ζητήματα της πόλης μας και με όραμα, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις απαιτήσεις των σύγχρονων κοινωνιών, δίπλα στους πολίτες με την αξιοποίηση και την ενεργοποίηση των εργαζόμενων της διοίκησης του Δήμου.

Οι εποχές είναι δύσκολες, με συνεχή συμπίεση των οικονομικών των οικογενειών και των επαγγελματιών.

Είναι δύσκολες, γιατί έχει περιοριστεί το κοινωνικό κράτος παντού!

Είναι δύσκολες, γιατί η αισχροκέρδεια στο ρεύμα υποθήκευσε σε σημαντικό βαθμό τις προϋποθέσεις για αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών!

Γι’ αυτό βασικός στόχος πρέπει να είναι οι αποτελεσματικές πολυεπίπεδες διεκδικήσεις και τα απαραίτητα έργα  αλλά και η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής στην πόλη μας από μια Δημοτική Αρχή που αντιλαμβάνεται το ρόλο της.  

Η λογοδοσία προς τους Δημότες, η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων που ενσωματώνουν το στοιχείο της αντιπροσωπευτικότητας των θέσεων της τοπικής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, το στοιχείο της διαβούλευσης, η επαρκής και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, η συμπαράσταση στη διευθέτηση προβλημάτων των δημοτών και η συζήτηση και συμφωνία σε κοινούς κανόνες θα συμβάλουν στο να γίνει το Χαϊδάρι, η πόλη για όλους και όλες.

Συνεπώς απαιτείται να εκλεγεί Δήμαρχος, συνετός, προσηνής, ο οποίος να έχει επαφή με την πραγματικότητα της πόλης, να συνδυάζει τη γνώση με την αυτοδιοικητική εμπειρία και όχι άνθρωπος του star system!

Τότε η επιλογή του Δημάρχου και κατά συνέπεια της ομάδας των Δημοτικών Συμβούλων, θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την επίτευξη της ανασυγκρότησης και αναζωογόνησης της πόλης μας και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών.

Για να γίνει αυτό, απαιτείται καταρχάς απαλλαγή από τις ομάδες και τα άτομα που κρατούν εγκλωβισμένες τις προοδευτικές δυνάμεις του Χαϊδαρίου και η κατάθεση προς τους δημότες μιας καθαρής πρότασης τόσο σε πρόσωπα όσο και σε προγραμματικές θέσεις.  

Οι προοδευτικές αυτοδιοικητικές κοινωνικές συμμαχίες χτίζονται στους δρόμους, στις γειτονιές, στις συνοικίες καθημερινά, μαζί με τους Χαϊδαριώτες και τις Χαϊδαριώτισσες!
Οι καιροί περνούν και δεν περιμένουν!
Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν άμεσα! «ΧΘΕΣ»!

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button