Κικίλιας και Κεραμέως ανακοίνωσαν χθες από κοινού την επανέναρξη λειτουργίας και των τριών τάξεων του Λυκείου την ερχόμενη εβδομάδα, αγνοώντας τις διαφωνίες επτά μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Αναστάτωση με τα self-tests σε… πολυσυσκευασίες, στα οποία εναποθέτει τις ελπίδες για ομαλό άνοιγμα η υπουργός. Δύο τα τεστ που θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως μαθητές και εκπαιδευτικοί

Παραδόθηκαν τα self-tests χθες στα φαρμακεία σε πολυσυσκευασίες, προκαλώντας την οργή των φαρμακοποιών. Μέσα αυτό το κλίμα Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσαν σε κοινή εμφάνιση το άνοιγμα των Λυκείων σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, στην απόφαση αυτή στάθηκαν απέναντι επτά επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Την ώρα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία -νοσηλευόμενοι, μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, διασωληνώσεις- δείχνουν ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι η χειρότερη από ποτέ. Ο ιός συνεχίζει να δίνει αυξημένα κρούσματα, 3.445 χθες σε 55.179 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας στο μη ασφαλές 6,24%, οι διασωληνωμένοι εντός ΜΕΘ είναι 749 και ακόμα 72 περιμένουν στην αναμονή, ενώ οι θάνατοι παραμένουν ψηλά (75 χθες). Έτσι οι ειδικοί επιστήμονες ήταν σκεπτικοί απέναντι στο άνοιγμα των Λυκείων για μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Από την άλλη, το να ανοίξουν τα σχολεία για μια μόνο εβδομάδα, δηλαδή στις 19/4 δεν θα είχε κανένα νόημα και γι’ αυτό η Κυβέρνηση επέμεινε για την 12η Απριλίου. 

Με το βλέμμα στους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ, που δέχεται αφόρητες πιέσεις, επτά μέλη της Επιτροπής διαφώνησαν και πολλοί ακόμη εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το άνοιγμα των Λυκείων στις κόκκινες περιοχές (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη), χωρίς επιδημιολογική επιτήρηση με τεστ (όχι self-test) και αποστάσεις μέσα στις τάξεις.

Παρά τον προβληματισμό, υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χθες -και επίσημα- το άνοιγμα των τριών τάξεων του Λυκείου, με την υποχρεωτική διενέργεια δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ (self-tests) δύο φορές την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα και Πέμπτη) από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Την ερχόμενη Δευτέρα, λοιπόν, οι μαθητές του Λυκείου θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες μόνο εφόσον επιδείξουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self-test.

Η απόφαση δικαιολογήθηκε από την υπουργό με το επιχείρημα ότι τα Λύκεια έχουν παραμείνει κλειστά το μεγαλύτερο διάστημα και ότι πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και ενισχύθηκε από την έλευση των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Οι φαρμακοποιοί αντέδρασαν, αφού αντί για ατομικές συσκευασίες παρέλαβαν πολυσυσκευασίες των 25 self-tests που περιλάμβαναν: 25 αναλυτικές οδηγίες με φωτογραφική αναπαράσταση, 25 τεμάχια με βαμβακοφόρο στυλεό (μπατονέτα) για τη λήψη ρινικού επιχρίσματος, 25 δοκιμαστικούς σωλήνες με ενσωματωμένο το υγρό αντιδραστήριο, 25 ειδικά προσαρμοζόμενα πώματα για τον σωλήνα που λειτουργεί ως σταγονόμετρο και 25 πλακέτες διεξαγωγής του self test. «Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι φαρμακοποιοί να διανείμουν τα αντιδραστήρια τοποθετώντας τα μέσα σε εκατομμύρια ατομικές συσκευασίες. Η πολιτεία είχε υποχρέωση να ελέγξει τη διαδικασία και να διασφαλίσει την ορθότητα των συσκευασιών», δήλωνε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε τη διάθεση των self-tests «σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς». Μέχρι την Παρασκευή, είπε, 700.000 τεστ θα είναι διαθέσιμα από τα φαρμακεία. Δήλωσε ότι έχουν παραληφθεί 2 εκατομμύρια τεστ μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα παραληφθούν ακόμη 7 εκατομμύρια.

Αναφερόμενος στην ιστοσελίδα self-testιng.gov.gr, όπου θα δηλώνεται το αποτέλεσμα του τεστ (θετικό ή αρνητικό), εξήγησε ότι άνοιξε, ωστόσο η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα είναι λειτουργική από την Κυριακή, 24 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Πρόσθεσε, δε, ότι αν κάποιος έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο 24 έως 48 ώρες πριν από την έναρξη των σχολείων δεν απαιτείται εκ νέου έλεγχος με self-test, ενώ σύστησε να απορρίπτονται στα οικιακά απορρίμματα τα τεστ «με προσοχή», χωρίς να εξηγεί πώς και πού θα γίνεται αυτό.

Ποια θα είναι η διαδικασία με τα τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα

1. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν από σήμερα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και από αύριο στην υπόλοιπη χώρα, να παραλάβουν δωρεάν το πρώτο τεστ από τα φαρμακεία, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμα και τα δεύτερα τεστ.

2. Για τα Ειδικά Σχολεία η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους μαθητές.

3. Η διαδικασία θα γίνεται στο σπίτι. Μάλιστα, συστήνεται να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ της μέρας που θα πρέπει να πάνε οι μαθητές σχολείο. Δηλαδή, το πρώτο τεστ μπορεί να γίνει είτε το βράδυ της Κυριακής είτε το πρωί της Δευτέρας και το δεύτερο είτε το βράδυ της Τετάρτης είτε το πρωί της Πέμπτης.

4. Τα αποτελέσματα θα δηλώνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η είσοδος στην οποία θα γίνεται με τους κωδικούς taxisnet.

● Στην περίπτωση που το τεστ είναι αρνητικό, εκδίδεται σχετική δήλωση για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές σχολική κάρτα, την οποία θα επιδεικνύουν την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Αν η πρόσβαση σε εκτυπωτή είναι αδύνατη, τότε οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα ή τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

● Στην περίπτωση που το τεστ είναι θετικό θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή υγείας. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, τότε οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Σχετικά με όσους μαθητές έχουν θετικό τεστ, το Υπουργείο λέει ότι υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.