ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣ

Αναζητείται φόρμουλα για καθαίρεση του Τραμπ – Παγκόσμιος διασυρμός

Υπουργοί συζητούν την πιθανότητα να απομακρύνουν νωρίτερα τον απερχόμενο πρόεδρο από την εξουσία. Οι δύο τρόποι για την καθαίρεσή του. Τι προβλέπει το άρθρο 25.

Μετά τις χθεσινές σοκαριστικές εικόνες με τις σκηνές χάους στο Καπιτώλιο και την αμετανόητη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση για πιθανή αποπομπή του από τώρα και όχι στις 20 Ιανουαρίου που είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία Μπάιντεν.

Υπάρχουν δύο τρόποι για την απομάκρυνση ενός προέδρου από το αξίωμα. Το άρθρο 25 του αμερικανικού Συντάγματος δίνει τη δυνατότητα στον αντιπρόεδρο μαζί με μια πλειοψηφία είτε ανώτερων αξιωματούχων είτε από το Κογκρέσο να κηρύξει τον πρόεδρο «ασταθή και ανίκανο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του».

Ήδη υπουργοί της κυβέρνησης συζήτησαν την πιθανότητα, όπως μετέδωσαν τα δίκτυα CNN, CBS και ABC επικαλούμενα ανώνυμες πηγές. Όμως, καμιά επίσημη πρόταση δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, διευκρινίζει το CBS.Advertisement

Αιρετοί αξιωματούχοι τάχθηκαν ανοικτά υπέρ αυτής της επιλογής, έστω κι αν δεν μένουν παρά δύο εβδομάδες πριν από το τέλος της θητείας του μεγιστάνα, αφού ο ίδιος αρνήθηκε να δεσμευτεί για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας και επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του περί «κλοπής» της νίκης.

Όλοι οι Δημοκρατικοί της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυναν έτσι επιστολή στον Μάικ Πενς ζητώντας του να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία «προς το συμφέρον της δημοκρατίας». 

Γι’ αυτούς, ο απερχόμενος πρόεδρος «είναι ψυχικά άρρωστος και ανίκανος να διαχειριστεί και να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020». Σε αυτή την  περίπτωση ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα έπρεπε να αναλάβει δράση και να αναλάβει χρέη προέδρου μέχρι να αποφασίσει το Κογκρέσο.

Άλλοι, όπως η βουλευτής των Δημοκρατικών Ιλχάν Ομάρ, έκαναν γνωστό πως σκοπεύουν να παρουσιάσουν νέες κατηγορίες στο Κογκρέσο για την παραπομπή του προέδρου. «Ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ θα πρέπει να παραπεμφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και να καθαιρεθεί από τη Γερουσία των ΗΠΑ», έγραψε η ίδια στο Twitter.

Εάν η απλή πλειοψηφία των 435 μελών της Βουλής εγκρίνει την προσφυγή, η διαδικασία μεταφέρεται στη Γερουσία, η οποία διεξάγει δίκη για τον προσδιορισμό της ενοχής του προέδρου. Το Σύνταγμα απαιτεί την ψήφο των δύο τρίτων της Γερουσίας για την καταδίκη και την απομάκρυνση του προέδρου.

Όμως, αυτή η διαδικασία είναι περισσότερο χρονοβόρα και δεν είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν από την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Τέλος, αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων ζητούν την καθαίρεση του μεγιστάνα, ενώ πυρά εναντίον του εξαπέλυσε ο διεθνής Τύπος. «Ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την πράξη της ανταρσίας (…) απέδειξε πως αντιπροσωπεύει μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, πρέπει να απομακρυνθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά η Washington Post.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button