ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Ανάπλαση Αιγάλεω: Απόφαση δημάρχου η μεταστέγαση του 9ου Δημοτικού

Η παράταξη “Ανάπλαση Αιγάλεω” επιρρίπτει ευθύνες στον δήμαρχο Γιάννη Γκίκα για την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τη σχολική στέγη των μαθητών του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, επικαλούμενη σχετική αναφορά του Διευθυντή Εκπαίδευσης, κ. Κάππου. Επίσης, καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο προχωράει η έξωση του σχολείου από το κτήριο όπου στεγαζόταν (“κτήριο Ζαμπέτα”). Ζητάει διακοπή της διαδικασίας έξωσης και έναρξη διαδικασιών για την απαλλοτρίωση του χώρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ανάπλασης Αιγάλεω για δελτίο Τύπου για το Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο:

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το πρωί της Πέμπτης 12/01/2023 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το 14ο Δημοτικό Σχολείο και εν συνεχεία πορεία στα γραφεία της Α/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, παρουσία πλήθους κόσμου, γονέων, μαθητών, Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, της Ένωσης Γονέων, του Σ.Ε.Π.Ε Αιγάλεω, της ΕΛΜΕ αλλά και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο Διευθυντής της Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Κάππος ενημέρωσε ότι απλώς εφαρμόζει την απόφαση του Δημάρχου και ουδεμία ευθύνη φέρει, παρά τις σοβαρές ενστάσεις μας για την στοίβαξη παιδιών σε ακατάλληλους χώρους. Δεσμεύτηκε πάντως, πως θα μεταφέρει τις διαπιστώσεις και τις ενστάσεις μας στο Υπουργείο Παιδείας.

Στην συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο. Ο Δήμαρχος κ. Γκίκας παρέμεινε αμετακίνητος στην απόφασή του (!!!) για τη μεταστέγαση του 9ου Δημοτικού.

Να σημειωθεί ότι κατατέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και υποστηρίχτηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τροπολογία στη Βουλή, για αναστολή των εξώσεων, τουλάχιστον ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, όμως απορρίφθηκε από την κυβέρνηση (Πέτσας).

Παράλληλα, χωρίς παρουσία εκπροσώπου του Δημοσίου, πιθανώς μεταφέρθηκαν θρανία, αρχεία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και προσωπικά αντικείμενα και αποξηλώθηκαν πόρτες και παράθυρα στο ισόγειο του 9ου Δημοτικού Σχολείου !!! και την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ο Δήμαρχος δεν έστειλε, παρά τις παρεμβάσεις των επικεφαλής, την πολεοδομία για έλεγχο των οικοδομικών εργασιών, όπως και κανέναν εκπρόσωπο του Δήμου για να ελέγξει τη διαδικασία της έξωσης και μεταφοράς αρχείων και αντικειμένων δημόσιας περιουσίας από το σχολείο. Δεν ενδιαφέρθηκε παρά τις προτροπές για να σταματήσει και να ελέγξει τη μεταφορά, απλώς …έδωσε εξουσιοδότηση (!!!!) στην Διευθύντρια του σχολείου , σήμερα το μεσημέρι, για να κάνει καταμέτρηση αύριο μετά από δυο μέρες μεταφορών και αποξηλώσεων!!

Τέλος, ενώ η Διοίκηση υποσχέθηκε, στο αίτημα των επικεφαλής, ότι θα γίνει σήμερα το βράδυ δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο για το σοβαρό αυτό ζήτημα, το … μετέφερε στην Ημερήσια Διάταξη της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/01.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο 10/01/2023

ΘΕΜΑ: Λήψη απόφασης για το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, κατόπιν της από 9/1/2023 πράξης επανεκτέλεσης απόδοσης ακινήτου ( απόφαση 343/2021 Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών)

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη 10/01/2023 με θέμα την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά την απαράδεκτη μονομερή απόφαση του Δημάρχου (μεταστέγαση, συστέγαση του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο 14ο), η οποία είναι αντίθετη με τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε 198 παιδιά, στους γονείς τους, αλλά και στους εκπαιδευτικούς των δυο σχολείων.

 Μέσα σε κλίμα έντασης το Δημοτικό Συμβούλιο οδηγήθηκε στις παρακάτω αποφάσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό στηρίχτηκαν στις προτάσεις της Ανάπλασης

(από την τοποθέτηση Μπίρμπα https://www.youtube.com/watch?v=cq5iUk2F5CU
από την τοποθέτηση Χριστόγλου https://www.youtube.com/watch?v=XqBbi-Jua8s):

 1. Εμμένει στις αρίθμ 167/2021, 100/2022, 110/2022, 111/2022 & 145/2022 ομόφωνες αποφάσεις του και καταδικάζει την αριθμ. 59/800/9-1-2023 απόφαση Δημάρχου περί προσωρινής μεταστέγασης του 9ου Δημοτικού στο χώρο του 14ου Δημοτικού Σχολείου.

2. Καλεί το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, να αγνοήσουν την αριθμ. 59/800/9-1-2023 απόφαση Δημάρχου περί προσωρινής μεταστέγασης του 9ου Δημοτικού στο χώρο του 14ου Δημοτικού Σχολείου, να μην εκδώσουν όμοια απόφαση και εντολή μεταστέγασης και να προχωρήσουν σε σχετική νομοθετική ρύθμιση που να σταματάει την διαδικασία έξωσης σε σχολεία.

3. Δηλώνει ότι την Πέμπτη 12-1-2023 το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τους Εκπαιδευτικούς και τους Γονείς θα ανοίξει το 9ο Δημοτικό Σχολείο ώστε να λειτουργήσει κανονικά στον υπάρχοντα χώρο.

4. Ανακοινώνει την συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των Δημοτικών Παρατάξεων, των φορέων των Εκπαιδευτικών , των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων και Δημοτών, προτείνοντας ως πρόεδρο τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, έχοντας συμβουλευτικό και βοηθητικό ρόλο στον συντονισμό και την επίσπευση των απαραίτητων ενεργειών, ώστε να προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου που στεγάζεται το 9ο Δημοτικό Σχολείο.

Στην παρούσα απόφαση μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Συμμαχία για το Αιγάλεω (Αγγελάκη Σοφία, Αρβανίτης Χρήστος, Ασημακόπουλος Νικόλαος, Γονιδάκης Δημήτριος, Ζαχαροπούλου-Γιαννουλάτου Χρυσούλα, Καλοχωρίδης Παναγιώτης, Κάντζος Ιωάννης, Μάνδρος Ηλίας, Χρυσούλας Φώτιος), συμφωνώντας μόνο στην συγκρότηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, καθώς η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Μανδραφλής Παναγιώτης (Συμμαχία για το Αιγάλεω) διαφωνεί μόνο στο μέρος της καταδίκης της αριθμ. 59/800/9-1-2023 απόφαση Δημάρχου.

Από όλους τονίστηκε η έλλειψη ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου, εδώ και 18 μήνες, αλλά και η κωλυσιεργία από πλευράς της Διοίκησης για το ζήτημα του 9ου  Δημοτικού Σχολείου που έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα.

Σήμερα 11/01/2023 το βράδυ συσκέπτονται οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης, η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αιγάλεω, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Αιγάλεω, η Β Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, οι Σύλλογοι Γονέων του 9ου και  14ου Δημοτικών Σχολείων και εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απαράδεκτη μονομερή απόφαση του Δημάρχου κόντρα στις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όλα δείχνουν ότι αύριο 12/01/2023 το πρωί, θα υπάρξει κινητοποίηση στο 14ο Δημοτικό Σχολείο.  

Να είμαστε όλες και όλοι εκεί.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button