ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αμείωτη πίεση στις ΜΕΘ – Στο “προσκήνιο” η Δυτική Αττική

Υπό ισχυρή πίεση εξακολουθούν να βρίσκονται τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παρά το γεγονός ότι ήδη διανύουμε lockdown για πέμπτη συνεχή εβδομάδα. Μέσα αυτό το ζοφερό σκηνικό, στο προσκήνιο έρχεται η ένταση της διασποράς στη Δυτική Αττική. Ενδεικτικά εχτές Τετάρτη 9/12 ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε μία συνομιλία που είχε με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Δυτική Αττική.

Στην ιδιαίτερη αναφορά που έγινε από τον υπουργό Υγείας στη Δυτική Αττική, τονίστηκε ότι κουβαλά υψηλό φορτίο σε σχέση με τις άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου (Βόρειος, Νότιος, Ανατολικός και Κεντρικός τομέας Αττικής, Πειραιάς, Νησιά). Στη Δυτική Αττική η επίπτωση της επιδημίας είναι μεγάλη τις τελευταίες 14 ημέρες καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνονται και καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή της νότιας Ελλάδας η οποία έχει επιβάρυνση ανάλογη με εκείνη των «κόκκινων» περιοχών της βόρειας Ελλάδας.

Το υπόλοιπο λεκανοπέδιο βρίσκεται στο «πορτοκαλί» επίπεδο επιδημιολογικής επίπτωσης, που μεταφράζεται σε 50 έως 149 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού.

Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται και στις νοσηλείες των νοσοκομείων της δυτικής Αττικής. Έως και χθες νοσηλεύονταν 38 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στο Θριάσιο, άλλοι 16 στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, 75 στο Αττικόν, 23 στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και 24 στο Τζάνειο.

Δεν προσδιορίστηκε με σαφήνεια από τον υπουργό αν διαχωρίζει τη Δυτική Αθήνα από τη Δυτική Αττική, αν και από τα λεγόμενά του σχετικά με το φορτίο των νοσοκομείων της ευρύτερης περιοχής, καταλαβαίνει κανείς ότι αναφέρεται και στις δύο διοικητικές περιφέρειες. Θυμίζουμε πάντως ότι μία ημέρα πριν την έναρξη του lockdown (6 Νοεμβρίου), σε έλεγχο rapid test που είχε πραγματοποιήσει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Ελευσίνα, είχε βρεθεί χαμηλό ιικό φορτίο, συγκεκριμένα 7 θετικά covid-19 σε 660 τεστ (ποσοστό 1,06%). Υψηλότερα ποσοστά είχαν βρεθεί στο Περιστέρι (26-27 Οκτωβρίου), όπου σε 1.344 ελέγχους βρέθηκαν 47 θετικά δείγματα (3,49%).

Με βάση τα λεγόμενα του κ. Κικίλια, μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι μετά από 5 εβδομάδες lockdown η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά μάλλον επιβαρύνθηκε. Θα ήταν χρήσιμο να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία -ανά Δήμο αν είναι δυνατό- ώστε να φωτιστεί καλύτερα η κατάσταση.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα που έχουμε για την κατάσταση σχετικά με την covi-19 στο Χαϊδάρι μπορείτε να τα δείτε εδώ: Κρούσματα κορωνοϊού στο Χαϊδάρι: Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε και για ακόμα εννέα περιοχές στις οποίες υπάρχει αυξητική τάση στα κρούσματα, που είναι η Πιερία, η Δράμα, το Κιλκίς, η Πέλλα, η Ξάνθη, η Ημαθία, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Φλώρινα.

Όπως επισήμανε, η κατανομή των κρουσμάτων στις ηλικίες 75+, αλλά και 65-74 παρουσιάζει τον τελευταίο μήνα αύξηση κατά 5%, ενώ η πλειονότητα των κρουσμάτων πλέον αφορά ηλικίες 40-64 ετών.

Ο Βασίλης Κικίλιας πρόσθεσε ότι «οι ΜΕΘ παρουσιάζουν μικρή σταθεροποίηση», ωστόσο εξακολουθούν να δέχονται πίεση, καθώς έχουν ποσοστά κάλυψης 83% στην επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων: «Εάν υποθέσουμε ότι προχωράμε σε μία περαιτέρω χαλάρωση στις επόμενες ημέρες, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν πέσουν, δεν μειωθούν οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία μας, το ερώτημα το οποίο τίθεται, ένα ερώτημα απλό και σκληρό όμως, είναι πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, είναι πώς μπορεί να βρει κάποιος ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, εάν και εφόσον ξανααυξηθούν τα κρούσματα, και μάλιστα ραγδαία, μετά από μία χαλάρωση;».

Και συνέχισε: «Ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενούς σε ΜΕΘ είναι 15 ημέρες και ο μέσος όρος διασωλήνωσης στην Ελλάδα είναι 10-11 ημέρες. Και αυτά είναι τα σκληρά στοιχεία των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., τα οποία θα πρέπει να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε όλοι αυτές τις γιορτινές ημέρες που πλησιάζουν εάν θα αντέξουμε ως κοινωνία, ως Ελλάδα, ως χώρα, ως άνθρωποι, ως πολίτες».

Γρίφος η χαλάρωση των μέτρων

Με δεδομένα τα παραπάνω, η χαλάρωση των μέτρων παραμένει για την κυβέρνηση δυσεπίλυτος γρίφος με τα σενάρια για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου να είναι αρνητικά. Ωστόσο σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν τα επόμενα δύο 24ωρα. 

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι επιχειρήσεις χαμηλής κινητικότητας θα είναι αυτές που θα ανοίξουν πρώτα, ενώ σε προτεραιότητα φαίνεται να μπαίνει και το άνοιγμα κουρείων και κομμωτηρίων.

Ο ίδιος προανήγγειλε αλλαγή του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας όταν ανοίξει το λιανεμπόριο. Όπως εξήγησε, θα προηγηθεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων που δεν προκαλούν μεγάλη κινητικότητα και άρα δεν αποτελούν επικίνδυνες εστίες διασποράς.

Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο στις «πράσινες» περιοχές να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button