Φωτό αρχείου
Του Αντώνη Αντωνόπουλου

Με πλειοψηφία 43%+1 από την πρώτη Κυριακή θα εκλέγονται οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές σύμφωνα το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση, που ως γνωστόν ψηφίστηκε στην Βουλή και το οποίο καταργεί την απλή αναλογική. Έτσι, βάσει του νομοσχεδίου, οι επόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 και η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την πρώτη ημέρα του 2024. Καταργείται η απλή αναλογική. Εξασφαλίζεται εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43%. Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, ενώ για άνω του 60%, οι έδρες κάθε συνδυασμού κατανέμονται αναλογικά. Τίθεται πλαφόν εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το 3%, όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές.

Επανέρχεται η 5ετής θητεία, όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και ίσχυσε στις εκλογές του 2014, αλλά είχε καταργηθεί με το πρόγραμμα «Κλεισθένης» της προηγούμενης κυβέρνησης. Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του. Τίθεται ως καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών, και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.

Αυξάνεται το ηλεκτρονικό παράβολο που κατατίθεται από κάθε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, από 50 σε 80 ευρώ, για τον υποψήφιο σύμβουλο δημοτικής κοινότητας από 10 σε 50 ευρώ, για τον υποψήφιο περιφερειάρχη από 200 σε 500 ευρώ και για κάθε υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο από 50 σε 100 ευρώ. Ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων σε κάθε ψηφοδέλτιο διαμορφώνεται στο 150% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής Περιφέρειας (από 30% που ίσχυσε στις τελευταίες εκλογές), ενώ παραμένει στο 40% η υποχρεωτική εκπροσώπηση από κάθε φύλο.

Εδώ, αν και οι εκλογές μοιάζουν ακόμα (μακριά), ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός και είμαι σίγουρος ότι δεν θα πλήξουμε καθόλου, κι αυτό γατί: Η συνάφεια του «εγώ» με το «εμείς» είναι το αλατοπίπερο στο ενδιαφέρον για τα κοινά, τα κρούσματα, που συχνά διολισθαίνουν στο κουτσομπολιό και λιγότερο σε αναμέτρηση ουσίας, έχουν έναν κοινό παρονομαστή, αλλά αυτό που τα χρωματίζει αφορά την ποικιλία των αντιδράσεων και των σκοπιμοτήτων. Κάθε άνθρωπος ζει σ’ έναν προσωπικό, υποκειμενικό κόσμο, αλλά και οι αντικειμενικές θεωρίες είναι αποτέλεσμα υποκειμενικών επιδιώξεων και επιλογών, από άμετρες φιλοδοξίες, ίσως υπόγεια συμφέροντα, αλλά και η αγνή προσφορά για το (κοινό καλό).

Η εμπειρία του κάθε υποψηφίου είναι ιδιαίτερα κατάλληλη να διορθώνει αυταπάτες που προκαλούνται από την υποκειμενική αντίληψη. Σε περίπτωση που υφίσταται αντικειμενική αλήθεια, κανείς δεν μπορεί να την αναγνωρίσει. Μόνο στην υποκειμενική θεώρηση του ατόμου φαίνονται συγκεκριμένες διαπιστώσεις ως αντικειμενικές αλήθειες. Όλη αυτή η προσπάθεια αποκτά ευνόητη βαρύτητα όταν καταγράφεται στο ερώτημα που τίθεται και αφορά σε τι ποσοστό στους πολίτες αντανακλά η αυθεντική έννοια της επιδίωξης του κάθε υποψηφίου!