ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Αισχύλεια 2023: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ

Τα 49 του χρόνια κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023, ένα από τα πλέον συνεπή και μακροβιότερα στην ελληνική επικράτεια, που πραγματοποιείται στην Ελευσίνα, μια πόλη που ζει στον παλμό της δημιουργίας και του πολιτισμού, καθώς είναι για το 2023 η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μια σύγχρονη πόλη, αλλά και συνάμα ένας ιερός τόπος με πλούσιο ιστορικό και μυθολογικό παρελθόν, που σφύζει από εκδηλώσεις και έχει μεταβληθεί σε σημείο συνάντησης των κατοίκων του λεκανοπεδίου και όχι μόνο, η Ελευσίνα, είναι ο απόλυτος πολιτιστικός προορισμός για τη χρονιά που διανύουμε.

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023 περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μια όπερα δρόμου, υψηλής αισθητικής και ποιότητας πολιτιστικά γεγονότα, που αναδεικνύουν την σύγχρονη έκφραση και δημιουργία μέσα από αυστηρά επιλεγμένες προτάσεις. Οι εκδηλώσεις κατά κύριο λόγο θα πραγματοποιηθούν στο εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο, με φόντο την παραλία της Ελευσίνας, έναν χώρο, που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Αισχύλεια και έχει αγαπήσει το φιλότεχνο κοινό.

Φέτος, αυτή τη σημαντική χρονιά, το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023 διευρύνει τους «ορίζοντές» του χάρη στην συνεργασία με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και θα ενεργοποιηθούν δημόσιοι χώροι σε ιδιαίτερες τοποθεσίες της πόλης.

Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023
Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023

Στο Παλαιό Ελαιουργείο και στο X-Bowling Art Center, φιλοξενείται και η κεντρική έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Μυστήριο 3 «Ελευσίνα Mon Amour-Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο», που εγκαινιάζεται στις 7 Ιουλίου και στην οποία συμμετέχουν 16 καλλιτέχνες από εννέα χώρες, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Μία παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με την υποστήριξη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και Στρατηγικό συνεργάτη το Φεστιβάλ Αισχύλεια.

Το Φεστιβάλ που υποστηρίζεται σταθερά από τον Δήμο Ελευσίνας, καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του στον χρόνο, τελεί και φέτος υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Jenny.Gr
Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023

Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει ιδιαίτερα σημαντικές παραστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως της Αργυρώς Χιώτη «Μεγάλα και μικρά πλοία – ΜΥΣΤΗΡΙΟ 115», που θα παρουσιαστεί στο νεκροταφείο πλοίων Βλύχα στην παραλία της Ελευσίνας. Εξαιρετικής δυναμικής είναι και η ξεχωριστή παράσταση, μόνο για την Ελευσίνα, με τίτλο «Μια γιορτή για την αλλαγή του κόσμου- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 113». Πρόκειται για μια πληθωρική όπερα δρόμου, που θα εξελιχθεί στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου στην Ελευσίνα και προϋποθέτει τη συμμετοχή του κοινού της πόλης.

Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Jenny.Gr
Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023

Τα Αισχύλεια 2023 ξεκινούν την Κυριακή 27 Αυγούστου με την συνάντηση δύο σπουδαίων ερμηνευτών. Η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς εγκαινιάζουν το Φεστιβάλ με μια συναυλία που θα δώσουν στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, με τραγούδια κορυφαίων συνθετών σε μελοποιημένη ποίηση. Opening act, ΜΥΣΤΗΡΙΟ 154, σε συνεργασία με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ρεσιτάλ με βιολί και πιάνο του νέου Ελευσίνιου καλλιτέχνη Αιμίλιου Μπάρτζη (βιολί) και της βραβευμένης σολίστ πιάνου Μαργαρίτας Κολάση σε έργα κλασικού ρεπερτορίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια ο Μανώλης Μητσιάς θα κάνει «καντάτα στην πόλη με το τραγούδι του “Ελευσίνα μια φορά”, επί τόπου στον αρχαιολογικό χώρο. Το έχω τραγουδήσει αμέτρητες φορές, είναι το γούρι μου, μ’ αυτό ξεκίνησα την καριέρα μου» είπε ο εκλεκτός τραγουδιστής στην παρουσίαση του προγράμματος των Αισχυλείων 2023.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη 30 και 31 Αυγούστου η Αργυρώ Χιώτη παρουσιάζει ένα νέο έργο στα όρια του θεάτρου και της μουσικής συναυλίας, σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου και μουσική του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy) με τίτλο «Μεγάλα & μικρά πλοία- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 115» που θα φιλοξενηθεί σε έναν ιδιαίτερο χώρο, το νεκροταφείο πλοίων γνωστό ως Βλύχα. Μια αλληγορία και ιστορία μυθοπλασίας με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους και την πληγωμένη σχέση τους με το περιβάλλον, τη θάλασσα και το παρελθόν τους.

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη στα Αισχύλεια 2023 παίρνει ο Μιχάλης Μυτακίδης (B.D.Foxmoor των Active Member) για να παρουσιάσει με την ομάδα “Ανάληψις” τα «Ελευσίνια Πειστήρια- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 202». Μια οπτικοακουστική παράσταση, ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ, όπου η μουσική είναι φτιαγμένη αποκλειστικά από ήχους της πόλης, πλαισιωμένη από οπτικό υλικό (δραματοποιημένες σκηνές και πλάνα από τις ηχογραφήσεις) και μια κεντρική ρυθμική και λυρική αφήγηση που συνδέει την ιστορία του τόπου με το σήμερα.

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου τον μουσικό λόγο στα Αισχύλεια 2023 έχει ο κορυφαίος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τα πιο αγαπημένα τραγούδια του, με ερμηνευτές τον Γιάννη Κότσιρα και την Ηρώ Σαΐα. Διευθύνοντας μια πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, θα μας χαρίσει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά του έργα.

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου η Κάρμεν Ρουγγέρη θα παρουσιάσει την παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα», της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα έντεχνο, διαχρονικό παραμύθι, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή, που θα διασκεδάσει τα παιδιά, αλλά συγχρόνως θα τα διδάξει με έμμεσο τρόπο, καθώς μιλάει για τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας, της ανδρείας, της συλλογικότητας. Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου. Η παράσταση είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.

Jenny.Gr
Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023 συστήνει, νέους άξιους δημιουργούς από τη σύγχρονη μουσική σκηνή. Φέτος το λόγο έχουν Το Σφάλμα & ο Frank the Zapper με full μπάντα, οι οποίοιφέρνουν το hip hop στο Φεστιβάλ Αισχύλεια. Στον βιομηχανικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου θα παρουσιάσουν σε εκδοχές που θα ακουστούν για πρώτη φορά, ένα πρόγραμμα από πρόσφατα αλλά και παλιότερα αγαπημένα κομμάτια από το δικό τους hip hop, που δεν μοιάζει με κάτι άλλο στην ελληνική σκηνή.

Το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα, με φόντο το λιμάνι της Ελευσίνας, συνδυάζεται οργανικά με τη μουσική που μιλάει για τη σκέψη, τη βιοπάλη, την αλληλεγγύη, την επιμονή και τη μαχητικότητα, που πλαισιώνεται από ένα τρόπο ζωής και σε καλεί να πάρεις θέση. Μας καλούν λοιπόν, σε μια ιδιαίτερη συναυλία για όσες και όσους έχουν βαρεθεί την πεπατημένη, τόσο στην τέχνη όσο και στην καθημερινότητα. Γενική είσοδος: 5€.

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, το σκηνικό γίνεται θεατρικό και τη σκυτάλη στο Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023 παίρνει ο «Ιππόλυτος», του Ευριπίδη μια παράσταση από το Εθνικό Θέατρο με την υπογραφή της διακεκριμένης σκηνοθέτιδας Κατερίνας Ευαγγελάτου. Αποτελεί μια από τις φετινές παραστάσεις του πρώτου κρατικού θιάσου, που ανεβαίνει στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ και έρχεται και στην Ελευσίνα, με ένα λαμπρό θίασο άξιων ηθοποιών.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου μία από τις πιο σημαντικές αρχαίες τραγωδίες, που θεωρείται το αποκορύφωμα της δραματικής τέχνης του Σοφοκλή (ως πρότυπο τραγωδίας τη θεωρούσε ο Αριστοτέλης στην πραγματεία του Περὶ ποιητικῆς), ο «Οιδίπους Τύραννος», θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ Αισχύλεια, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και την Άννα Μάσχα στο ρόλο της Ιοκάστης. Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου. Η παράσταση είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.

Jenny.Gr
Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου μια ξεχωριστή παράσταση, μόνο για την Ελευσίνα με τίτλο «Μια γιορτή για την αλλαγή του κόσμου- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 113». Πρόκειται για μια πληθωρική όπερα δρόμου, που θα εξελιχθεί στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου στην Ελευσίνα και προϋποθέτει τη συμμετοχή του κοινού της πόλης. Μια αλλόκοτη συμμορία καλλιτεχνών, χορευτών, τραγουδιστών, ηθοποιών και μουσικών αρχίζουν να στήνουν κάτι παράξενο στην άκρη της πόλης. Η ομάδα μουσικού θεάτρου oper(o) αντλεί έμπνευση από το καλλιτεχνικό κίνημα νταντά και την επανάσταση των σουρεαλιστών, χρησιμοποιεί κοινά εργαλεία, μεθόδους, στόχο και σκοπό. Με τεχνικές όπως το κολάζ, η ανασύνθεση και η ανασκευή μουσικών, λογοτεχνικών και θεατρικών κείμενων, εικόνων και γεγονότων που προϋπάρχουν, δημιουργούν ενα νέο ενιαίο έργο που ονειρεύεται την αλλαγή του κόσμου.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Ο ένας και μοναδικός, ο αεικίνητος Βασίλης Παπακωνσταντίνου γιορτάζει φέτος τα 50 του χρόνια στη μουσική και έρχεται την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, για να τα γιορτάσει μαζί μας στο Παλαιό Ελαιουργείο, με αγαπημένα τραγούδια-σταθμούς από όλη τη δυναμική του πορεία στο τραγούδι, που έχουν μείνει ανεξίτηλα.

Jenny.Gr
Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου πέφτει η αυλαία του Φεστιβάλ διαφορετικά και ιδιαίτερα. Θα λάβει χώρα ο 8ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού». Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που δεν το έχουν τολμήσει ως σήμερα. Μια διαδρομή Αθήνα-Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού, που περιλαμβάνει είτε αγώνα 5 χλμ. με εκκίνηση από την Ελευσίνα, είτε αγώνα 21 χλμ. με εκκίνηση από τον Κεραμεικό. Δήλωση συμμετοχής: eleusisimimarathon.gr

*Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πρώην Δημάρχου Ελευσίνας και ιδρυτή των Αισχυλείων, Μιχάλη Λεβέντη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ώρα έναρξης: 21.00, Γενική Είσοδος: 12€ , μειωμένο: 5€.

Η έναρξη προπώλησης εισιτηρίων θα ανακοινωθεί στο site aisxylia.gr

Διαδικτυακά:

Aisxylia.gr & VIVA.gr

Φυσικά σημεία προπώλησης

*Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας

Πεζόδρομος Νικολαΐδου & Β. Λάσκου

Τρίτη.-Σάβ. 11.00-14.00 & 18.00-21.00

*Παλαιό Ελαιουργείο, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 19.00-21.00.

*Σημεία VIVA,πληροφορίες VIVA.gr

Ο δήμαρχος Ελευσίνας κ. Αργύρης Οικονόμου σημειώνει, αναφορικά με το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023:

«Το 2023 είναι μία χρονιά ορόσημο για την Ελευσίνα, η οποία γιορτάζει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Έναν θεσμό, το αποτύπωμα του οποίου δεν θα μπορούσε να λείπει και από το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια. Φέτος λοιπόν, είναι μία ιδιαίτερη χρονιά για τη διοργάνωση, η οποία συνδυάζει τη διαχρονικότητα των Αισχυλείων με την πρωτοτυπία που συνοδεύει τις δράσεις της 2023 Ελευσίς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Όλα αυτά, μαζί με το ποιοτικό πρόγραμμα που θα μας συντροφεύσει αυτό το καλοκαίρι, θα έχουν ως σημείο αναφοράς όχι μόνο το εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο αλλά και τον Αρχαιολογικό χώρο, τον χώρο της Βλύχας και υπαίθριους, δημόσιους χώρους. Είναι γεγονός πως το πολιτιστικό καλοκαίρι έχει ως προορισμό την Ελευσίνα, η οποία κάθε χρόνο γίνεται τόπος καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης, προσελκύοντας κοινό από όλη την Αθήνα και όχι μόνο».

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button