ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Αιγάλεω: Το “όχι” στο προκάτ της ΔΕΗ στην Πλ. Εσταυρωμένου

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΚΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ένα γεμάτο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16/06. Η παράταξή μας εισηγήθηκε τρία θέματα (τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα), τα δύο εκτός ημερήσιας διάταξης.

ΟΙΚΙΣΚΟΣ ΔΕΗ

Εισηγηθήκαμε την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (8/06), που επέτρεπε την τοποθέτηση (!) για τουλάχιστον τρεις μήνες προκάτ οικίσκου 12,5 τ.μ. και χημική τουαλέτα στην Πλ. Εσταυρωμένου, λόγω εργασιών στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στη οδό Σμύρνης. Η απόφαση είχε παρθεί μετά από εισήγηση της Διοίκησης Γκίκα, την ψήφο και της παράταξης ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ- Σκλαβούνος και με κατατεθειμένη τη δική μας διαφωνία

(https://www.blogger.com/u/1/blog/post/edit/9197631401598174891/8280212378209904483).

Η παράταξή μας, κάνοντας χρήση του δικαιώματος (ακόμα δεν έχει αφαιρεθεί από τον κ. Βορίδη) για θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης και με βάση την ομόφωνη απόφαση-κανονισμό του Δ.Σ., που προβλέπει ότι απαγορεύεται η παραχώρηση πλατειών και ιδιαίτερα του Εσταυρωμένου – Μετρό για εμπορική χρήση και κάθε τυχόν παραχώρησή τους αποφασίζεται αποκλειστικά στο Δ.Σ., ζητήσαμε την ακύρωσή της, για λόγους και ουσιαστικούς και διαδικαστικούς.

Παρά την αρχική αντίδραση του Δημάρχου, με τη στήριξη όλων των παρατάξεων το θέμα συζητήθηκε. Ο κ. Δήμαρχος υποστήριξε ότι η απόφασή του έχει ως σκεπτικό την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Ο κ. Σκλαβούνος αναγνώρισε το δίκαιο της πρότασής μας, ως προς το τυπικό μέρος, αλλά υπεραμύνθηκε της θέσης της παράταξής του στην ΕΠΖ, ότι δηλαδή αυτό εξυπηρετεί τους δημότες, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο, φέρνοντας ως παράδειγμα το σπιτάκι της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με το επιχείρημα ότι και αυτό το διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία (!). Μπροστά στις αντιδράσεις και των άλλων παρατάξεων (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ- Βούλγαρης, ΑΙΓΑΛΕΩ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ -Μερκουράκη και ΑΛΛΗ  ΠΡΟΤΑΣΗ – Σάμιος), ο κ. Σκλαβούνος υπαναχώρησε και τελικά η απόφαση της ΕΠΖ ακυρώθηκε και με την ανοχή της Διοίκησης.

Έτσι το προκάτ και η χημική τουαλέτα, ευτυχώς, δεν θα κοσμούν την κεντρική πλατεία της πόλης.

ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ

Με αφορμή την ομόφωνη απόφαση-κάλεσμα του Δήμου Πετρούπολης για κινητοποίηση τη Δευτέρα 20/06, με στόχο το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής (και όχι τη διαιώνισή του, όπως προβλέπει το νέο Περιφερειακό Σχέδιο της Διοίκησης Πατούλη) και τη μη δημιουργία εργοστασίων καύσης απορριμμάτων στην πολύπαθη Δυτική Αττική, ζητήσαμε από το Δ.Σ. τη στήριξη των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις και του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΑΣΔΑ για την απομάκρυνση του ΧΥΤΑ και την ουσιαστική προώθηση της ανακύκλωσης. Παρά τις αρχικές διαφωνίες που εκφράστηκαν από τον Δήμαρχο για επιμέρους ζητήματα που έθετε η απόφαση του Δήμου Πετρούπολης, το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα τη στήριξη της κινητοποίησης.

(Ν)ΤΡΟΠΟΛΟΓΊΑ ΒΟΡΙΔΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, όπως και όλες οι παρατάξεις της ΚΕΔΕ, μετά από εισήγησή μας  

(https://www.blogger.com/u/1/blog/post/edit/9197631401598174891/8280212378209904483),

να καταδικάσει και να ζητήσει απόσυρση της τροπολογίας του Υπουργού Εσωτερικών για την κατάργηση του δικαιώματος να θέτουν οι επικεφαλής των παρατάξεων για συζήτηση θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης αφού συμφωνήσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Στη συζήτηση σχετικά με την απόφαση της Πολιτιστικής Επιτροπής για την παραχώρηση χώρων για την Πολιτιστική Διαδρομή κ.λπ., έγινε εμφανής η έλλειψη προγραμματισμού και συντονισμού της Διοίκησης. Επισημάναμε τα ελλιπή εισηγητικά, την απουσία απολογισμού της προηγούμενης περιόδου, τη μη αναφορά συνολικού και επιμέρους κόστους εκδηλώσεων, την ταυτόχρονη διοργάνωση την ίδια μέρα και ώρα εκδηλώσεων συλλόγων της πόλης. Όσον αφορά δε την επιλογή κινηματογραφικών ταινιών, παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα χωρίς προηγούμενη συζήτηση στην Π.Ε.   και χωρίς να συμπεριλαμβάνει κάποια από τις προτάσεις μας που δόθηκαν κατόπιν αιτήματός τους. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι οι επικεφαλής των παρατάξεων ενημερώθηκαν για πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων την επόμενη μέρα του Δημοτικού Συμβουλίου (αναρτήθηκε αφίσα στο σάιτ του Δήμου) μέσω ενός μέιλ επικαιροποίησης εκδηλώσεων.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πολεοδομικά

α) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα χρήσης σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος περιμετρικά των πλατειών, ώστε να ξεπεραστεί η τροποποίηση του 2008, σύμφωνα με την οποία το 80% του Δήμου είναι χαρακτηρισμένο “αμιγής κατοικία”. Η πρόταση που διερευνούσαμε ως Διοίκηση, για την εξισορρόπηση του ισοζυγίου δυσμενών-ευμενών χρήσεων, ήταν η μετατροπή περιφερειακών πολεοδομικών κέντρων σε περιοχές “γενικής κατοικίας” κέντρα και η μετατροπή των περιμετρικών οδών και πλατειών σε “γενική κατοικία” αντί “αμιγούς κατοικίας”.

β) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ένταξη της περιοχής ΓΙΟΥΛΑ.

γ) Επαναφέρουμε την ερώτησή μας σχετικά με το σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι χαρακτηρισμοί των πεζοδρόμων του εμπορικού μας κέντρου.

Άλλα θέματα

α) Μετά τη μεταβίβαση στον Δήμο των ισογείων καταστημάτων των εργατικών πολυκατοικιών Καποδιστρίου-Θεσσαλονίκης-Γρ. Κυδωνιών, ποιος σχεδιασμός παρεμβάσεων και αξιοποίησής τους υπάρχει; Θα επεκταθεί ο χώρος ψυχαγωγίας στο 2ο ΚΑΠΗ (πρώην καφενείο Ρούγα) για να δοθεί  διέξοδος σε δεκάδες ηλικιωμένους της περιοχής; Θα ανασχεδιαστούν και θα δοθούν χώροι στους συλλόγους (Κρητών, ΚΕΛΠΑ κ.λπ.);

β) Πότε θα δημοπρατηθεί η παρέμβαση στην πλατεία Λαμπράκη; Μέχρι τότε επείγει ο καθαρισμός του χώρου  και η αποκατάστασή του (αποξήλωση φθαρμένου δαπέδου), γιατί η σημερινή κατάσταση ενέχει κινδύνους, ενώ αποτελεί σημείο συσσώρευσης σκουπιδιών και μάλιστα δίπλα στο 3ο ΚΑΠΗ του Δήμου μας.

γ) Πότε θα απομακρυνθεί το μεταλλικό διαφημιστικό τελάρο που στοιχειώνει στο τριγωνάκι Ιεράς Οδού και Μ. Αλεξάνδρου;

δ) Θα υπάρξει άμεσα, όπως απαιτείται, παρέμβαση στον χώρο Ιερά Οδός και Μ. Αλεξάνδρου, που η εικόνα του προσβάλλει την πόλη;

ε) Ποιος σχεδιασμός υπάρχει για την αποξήλωση των επικίνδυνων βάσεων διαφημιστικών πινακίδων που έχουν απομείνει στις ταράτσες κτιρίων στη διασταύρωση των οδών Ι. Οδός και Θηβών;

στ) Πότε επιτέλους θα υλοποιηθεί η απόφαση του Δ.Σ. (2021) για την αφαίρεση και αντικατάσταση της πινακίδας στο άγαλμα του Κλεισθένη στο δημαρχείο. Ας την αφαιρέσουμε ήδη από τώρα, γιατί προσβάλλουν τόσο τα ελληνικά που χρησιμοποιήθηκαν όσο και το κείμενό της.

ζ) Πότε σχεδιάζετε να υλοποιηθεί η ενταγμένη στο ΠΕΠ παρέμβαση στο ΔΑΚ (οδός Σουλίου) και αν σε αυτή θα συμπεριλαμβάνεται αντικατάσταση του πλαστικού χλοοτάπητα και του ταρτάν.

η) Σε ποιο σημείο βρίσκεται η υλοποίηση της μελέτης προμήθειας οργάνων για τις παιδικές χαρές (πάλαι ποτέ προενταγμένη στον “Φιλόδημο”), που αφορά τους χώρους των υπόλοιπων υφιστάμενων 22 (μη χαρακτηρισμένων) παιδικών χαρών-παιδοτόπων.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button