ΘΕΜΑ

Αυτά είναι τα 5 πιο ακριβά ελληνικά νομίσματα

Πολλοί συλλέκτες σπάνιων και παλαιών νομισμάτων έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην Ελλάδα με σκοπό να εντάξουν στη συλλογή τους τα πιο ακριβά ελληνικά νομίσματα. Πρόκειται για νομίσματα του περασμένου αιώνα αλλά και για αρχαία ελληνικά νομίσματα που έχουν ήδη δημοπρατηθεί για εκατομμύρια δολάρια. Η δραχμή βρίσκεται επίσης ανάμεσά τους και σίγουρα κάποιοι έχουν φυλάξει μερικές σε κάποιο παλιό πορτοφόλι. Αν είσαι ένας από αυτούς, ίσως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς και να φέρεις τα παλιά σου νομίσματα στην επιφάνεια.

Ποια ελληνικά νομίσματα έχουν αξία

Υπάρχουν μερικά ελληνικά νομίσματα που η αξία τους κρύβεται στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, το πόσο καλά έχουν συντηρηθεί ή κάποιες μικρές λεπτομέρειες στο σχεδιαστικό τους, ορίζουν την αξία τους και τα εντάσσουν μέσα στα πιο ακριβά νομίσματα του κόσμου.

Δραχμές

Οι δραχμές των 100 χρονολογίας 1990, 1992, 1994, 1998, 2000 και κάποια αναμνηστικά, ενώ έχει αναφερθεί στο παρελθόν ότι έχουν αξία, δυστυχώς δεν έχουν απολύτως καμία. Οι μεταλλικές δραχμές των 500 χρονολογία 2000, είναι και αυτές μηδενικής αξίας. Οι 100 δραχμές του 1990 με το ανθέμιο να βρίσκεται πάνω από την ημερομηνία κυκλοφορίας και όχι αριστερά όπως συνηθίζεται. Έχει αξία πάνω από 10.000 ευρώ και ανήκει στην κατηγορία με τα πιο ακριβά ελληνικά νομίσματα.

Ελληνικά νομίσματα

Τα πιο ακριβά ελληνικά νομίσματα που ενδεχομένως να έχουν αξία, χρονολογούνται από το 1828 έως το 1973. Νομίσματα από το 1912 και μετά που έχουν αξία, είναι τα ασημένια των 30 δραχμών χρονολογίας 1963 και 1964, όπως επίσης και οι 20 δραχμές του 1960 και 1965. Η αξία τους έχει να κάνει καθαρά με το γεγονός ότι είναι ασημένια και η τιμή τους ορίζεται από την τιμή του ασημιού. Νομίσματα των 10 και 20 δραχμών του 1930, έχουν και αυτά κάποια αξία αφού αποτελούνται από 50% ασήμι. Τα χαλκονικέλινα ελληνικά νομίσματα μεταξύ 1954 και 1959 έχουν αξία μόνο όταν είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.

Αυτά είναι τα 5 πιο ακριβά ελληνικά νομίσματα 3
Source: pexels. Τα πιο ακριβά ελληνικά νομίσματα

Τα πιο ακριβά ελληνικά νομίσματα και πόσο πουλήθηκαν

Τα δύο πιο ακριβά ελληνικά νομίσματα πουλήθηκαν για 60.000 ευρώ και 162.000 ευρώ. Το πρώτο είναι νόμισμα από τις 250 ποικιλίες νομισμάτων της εποχής του Καποδίστρια ενώ το δεύτερο και μεγαλύτερης αξίας οι 50 δραχμές του 1876. Το νόμισμα της εποχής του Καποδίστρια ανήκει στην ποικιλία 205 και πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 60.000 ευρώ. Οι 50 δραχμές του 1876 κόπηκε στο νομισματοκοπείο των Παρισίων με μόλις 182 αντίτυπα και πουλήθηκε έναντι 162.000 ευρώ σε ξένο αγοραστή.

Αυτά είναι τα 5 πιο ακριβά ελληνικά νομίσματα 5

Αρχαία ελληνικά νομίσματα

Τα πιο ακριβά αρχαία ελληνικά νομίσματα, έχουν φτάσει να πωλούνται σε δημοπρασία έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σε αντίθεση με τα πιο σύγχρονα που έχουν πουληθεί για μόλις μερικές χιλιάδες. Η αξία αυτών των νομισμάτων προσδιορίζεται από την παλαιότητα, την εποχή, την ιστορία, αλλά και από την τεχνική που δημιουργήθηκαν. Μοιάζουν περισσότερο με έργα τέχνης παρά με κοινά νομίσματα.

Τα πιο ακριβά αρχαία ελληνικά νομίσματα και οι τιμές που πουλήθηκαν

  • Ο χρυσός στατήρας του Παντικαπαίου πουλήθηκε για 3.250.000 δολάρια
  • Το τετράδραχμο του Κίμωνα, Συρακούσες πουλήθηκε για 2.737.000 ελβετικά φράγκα
  • Το δεκάδραχμο του Ακράγαντα πουλήθηκε για 2.300.000 ελβετικά φράγκα
  • Το δεκάδραχμο των Αθηνών πουλήθηκε για 850.000 ελβετικά φράγκα
  • Ο χρυσός Στατήρας των Αθηνών πουλήθηκε για 950.000 ελβετικά φράγκα

Πιο συγκεκριμένα:

Τα πιο ακριβά τα πιο ακριβά αρχαία ελληνικά νομίσματα, που έχουν πωληθεί σε δημοπρασίες:

1. Ο χρυσός στατήρας του Παντικαπαίου

νομίσματα

Το ρεκόρ κατέχει ο χρυσός στατήρας με πορτρέτο του Παντικαπαίου, ο οποίος απέφερε 3.250.000 δολάρια σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη το 2012.

Το Παντικάπαιον, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας, διακινούσε ναυτιλιακά σιτηρά από τα εύφορα χωράφια της Ουκρανίας, για να θρέψει τις ελληνικές πόλεις. Με βάρος 9,12 γραμμάρια, το νόμισμα κόπηκε μεταξύ 350 και 300 π.Χ. Στην πίσω όψη, ένας γρύπας στέκεται πάνω από ένα στάχυ, το οποίο περιβάλλεται από τα τρία πρώτα γράμματα του ονόματος της πόλης. Στον εμπροσθότυπο, απεικονίζεται το γενειοφόρο κεφάλι ενός σάτυρου.

Το κεφάλι του σάτυρου είναι ένα πραγματικό θαύμα προσωπογραφίας. Ότι τόσες εκφράσεις θα μπορούσαν να αποδοθούν σε μία τόσο μικρή επιφάνεια, δεν θα μπορούσε να το πιστέψει κανείς αν δεν το είχε δει! Εάν έπρεπε να επιλεγεί ένα μόνο νόμισμα, που να χαρακτήριζε τον μεγαλύτερο από όλους τους χαράκτες, θα ήταν σίγουρα αυτό. Δυστυχώς ο ταλαντούχος δημιουργός του δεν άφησε κανένα όνομα πίσω του, αλλά δε θα μπορούσε παρά να είναι ένας τέλειος καλλιτέχνης με αξιοσημείωτη και πρωτότυπη ιδιοφυΐα, για να έχει δημιουργήσει αυτό το αξέχαστο και εκπληκτικό μικρό διαμάντι!

2. Το τετράδραχμο του Κίμωνα, Συρακούσες

το τετράδραχμο του Κίμωνα Συρακούσες

Στις ελληνικές πόλεις της Σικελίας, κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., η Τέχνη της χάραξης νομισμάτων έφτασε σε ένα επίπεδο τεχνικής και δημιουργικής αριστείας, που δεν θα εμφανιζόταν ξανά πριν από τον 18ο αιώνα μ.Χ. Πόλεις, όπως οι Συρακούσες, ο Ακράγας, η Λεοντινόη και η Νάξος συναγωνίστηκαν μεταξύ τους, για να γιορτάσουν τις προστάτιδές τους θεότητες και τις αθλητικές και στρατιωτικές τους νίκες σε μεγάλα ασημένια αρχαία νομίσματα.

Σε ευρωπαϊκή δημοπρασία του 2014, ένα υπέροχα τονισμένο τετράδραχμο των Συρακουσών απέφερε 2.737.000 ελβετικά φράγκα (CHF), που ισοδυναμούν με 3.052.750 $ – ρεκόρ για ένα ελληνικό ασημένιο νόμισμα.

Στη λίστα του με τα 100 καλύτερα αρχαία νομίσματα, ο Harlan Berk κατατάσσει αυτόν τον τύπο στο νούμερο 7 και γράφει:
«Κανείς δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί αν ο καλλιτέχνης Κίμων ήταν ερωτευμένος με μια όμορφη κοπέλα, όταν δημιούργησε αυτό το απίστευτο νόμισμα, γιατί η εικόνα της Αρέθουσας είναι τέλεια από κάθε άποψη!».

3. Το δεκάδραχμο του Ακράγαντα

Το δεκάδραχμο του Ακράγαντα

Μέχρι να λεηλατηθεί από τους Καρχηδόνιους, το 406 π.Χ., ο Ακράγας (τώρα Αγκριτζέντο), ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις στον ελληνικό κόσμο. Λίγο πριν από την πτώση του, ο Ακράγας εξέδωσε ένα υπέροχο δεκάδραχμο, για να τιμήσει έναν νικητή ολυμπιακής αρματοδρομίας. Στην εμπρόσθια όψη, ο θεός Ήλιος οδηγεί το άρμα του στον ουρανό με έναν αετό να πετάει ψηλά. Η πίσω όψη δείχνει ένα ζευγάρι αετών να αγκαλιάζονται πάνω από έναν λαγό που μόλις έχουν σκοτώσει.

Οι ανυπόγραφες μήτρες αποδίδονται, σύμφωνα με το ύφος τους, στους δασκάλους Μύρωνα (οπισθότυπος) και Πολύαινο (οπισθότυπος). Σε ευρωπαϊκή δημοπρασία του 2012, ένα δείγμα αυτού του τύπου, από τη διάσημη συλλογή Hunt, πουλήθηκε για 2.300.000 ελβετικά φράγκα, που ισοδυναμούν με 2.492.144 $. Λέγεται όμως ότι το νόμισμα ούτε πληρώθηκε ούτε παραδόθηκε ποτέ και η παρούσα κατάστασή του είναι αβέβαιη.

Στη λίστα του Berk με τα 100 καλύτερα αρχαία νομίσματα, αυτό το νόμισμα είναι το νούμερο 8.

Λιγότερα από 10 δείγματα αυτού του νομίσματος είναι γνωστά. Το μουσείο Τέχνης του Χάρβαρντ έχει ένα φθαρμένο δείγμα. Το Βρετανικό Μουσείο έχει ένα καλύτερο και μάλιστα, το 2019, είχε δοθεί ως δάνειο στο τοπικό μουσείο του Αγκριτζέντο.

4. Το δεκάδραχμο των Αθηνών

Το δεκάδραχμο των Αθηνών

Στην αυτοβιογραφία του, ο θρυλικός έμπορος νομισμάτων Bruce McNall περιγράφει, πολύ γλαφυρά, την πρώτη του συνάντηση με τον ακόμα πιο θρυλικό έμπορο νομισμάτων Leo Mildenberg:

Ο Leo χόρευε ουσιαστικά, καθώς μας οδηγούσε στο θησαυροφυλάκιό του, για να μας δείξει μερικά από τα νομίσματά του. Ήταν όλα όμορφα, ρωμαϊκά και ελληνικά δείγματα. Με μια σχεδόν ευλαβική φωνή τον ρώτησα ήσυχα ποιο ήταν, κατά τη γνώμη του, το καλύτερο. Άπλωσε το χέρι σε έναν δίσκο που περιείχε ένα μόνο ασημένιο νόμισμα.

«Αυτό, καλέ μου φίλε, είναι το μεγαλύτερο νόμισμα στον κόσμο».

Στο κέντρο του δίσκου με επένδυση από βελούδο βρισκόταν ένα ασημένιο δεκάδραχμο της Αθήνας.

Στη λίστα του Harlan Berk με τα 100 καλύτερα αρχαία νομίσματα, αυτό είναι το νούμερο 2. Με γνωστά μόνο περίπου 40 γνήσια δείγματα(καθώς υπάρχουν πολλές επιδέξιες απομιμήσεις), το ασημένιο δεκάδραχμο της Αθήνας, που κόπηκε μεταξύ του 467-465 π.Χ., είναι ένα από τα πιο ελκυστικά και επιθυμητά αρχαία νομίσματα. Στον εμπροσθότυπο, σε πολύ ψηλό ανάγλυφο, απεικονίζεται το κρανιοφόρο κεφάλι της θεάς Αθηνάς. Η όπισθεν πλευρά απεικονίζει μια κουκουβάγια, με τα φτερά ανοιχτά. Στα 42,5 γραμμάρια, το νόμισμα είναι τόσο μεγάλο που ξεπέρασε τα όρια της κοπής με σφυρηλάτηση στο χέρι.

Σε ευρωπαϊκή δημοπρασία του 2010, ένα δείγμα απέφερε 850.000 ελβετικά φράγκα (που ισοδυναμούν με 852.643 δολάρια ΗΠΑ), έναντι εκτίμησης 750.000 φράγκων

5. Ο χρυσός Στατήρας των Αθηνών

Ο χρυσός Στατήρας των Αθηνών

Με τα πλούσια ορυχεία αργύρου στο Λαύριο, η Αθήνα δεν είχε ανάγκη για κανονική νομισματοκοπία χρυσού. Αλλά μια χούφτα στατήρες και κλάσματα νομισμάτων κόπηκαν εκτάκτως, εν καιρώ πολέμου, το 406-407 π.Χ. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο χρυσός για αυτά τα νομίσματα αφαιρέθηκε από αγάλματα στην Ακρόπολη, τα οποία χρησίμευαν ως ένα είδος αποθεματικού του τότε Υπουργείου Οικονομικών.

Μόνο τέσσερα δείγματα του στατήρα χρυσού 8,6 γραμμαρίων είναι γνωστά, τρία από αυτά σε μουσεία. Το τέταρτο, το οποίο περιγράφεται ως «το πιο γνωστό δείγμα και ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά νομίσματα στον κόσμο», εμφανίστηκε σε ευρωπαϊκή δημοπρασία το 2008 και απέφερε 950.000 ελβετικά φράγκα, που ισοδυναμούν με 783.182 δολάρια ΗΠΑ.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button