24 ώρες, 35 χώρες, 71 πόλεις, 2.200 συμμετέχοντες σε 550 ομάδες και 80 προκλήσεις είναι ο συνολικός απολογισμός του παγκόσμιου διαγωνισμού ActInSpace 2018, που διοργανώθηκε στις 25-26 Μαΐου 2018. Στην Ελλάδα την τοπική διοργάνωση ανέλαβε για δεύτερη χρονιά το Corallia και το si-Cluster. Οι 10 ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν δημιούργησαν εξαιρετικά προωθημένα επιχειρηματικά σχέδια για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με τη χρήση διαστημικών τεχνολογιών διεκδικώντας μια θέση στο διεθνή τελικό στην Τουλούζη στις 27 Ιουνίου 2018.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν είναι οι: Τhe Space is not the limit, Nodal Points και gASTROnomy. Η πρώτη ομάδα είναι και η ελληνική ομάδα που έλαβε το πολυπόθητο εισιτήριο για την Τουλούζη και θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο διεθνή τελικό. Το προϊόν που ανέπτυξε είναι μία εφαρμογή η οποία με τη βοήθεια ενός drone βοηθά τα άτομα με περιορισμένη όραση να μετακινούνται ευκολότερα στην πόλη.

Η νικήτρια ομάδα Τhe Space is not the limit θα διαγωνιστεί στον παγκόσμιο τελικό του ActInSpace με έπαθλο μια πτήση στο αεροσκάφος Airbus Zero-g για να βιώσει συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Ακόμη, στο διεθνή τελικό προσφέρονται ένα Voucher αξίας 100.000€ για δορυφορικά δεδομένα από την Airbus Defence and Space καθώς και υποστήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας και τη δημιουργία μίας start-up.

Η νικητήρια ομάδα αποτελείται από δύο Χαϊδαριώτες τους Δημήτρη Αθανασόπουλο (Φυσικός ΕΚΠΑ) και Γιώργο Κατούφα (Μηχανολόγος ΕΜΠ) και τους Ραφαήλ Κουρδή (Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ) και Σταύρο Φιλοσίδη  (Ηλεκτρολόγος ΑΠΘ). Μετά τη διάκρισή τους δήλωσαν:

«Μετά από ένα έντονο 24ωρο, αδιάκοπης δουλειάς, καταφέραμε να συνδυάσουμε τις γνώσεις και τις ιδέες μας και να δημιουργήσουμε ένα εφικτό και αισιόδοξο project, που τελικά μας έδωσε το πολυπόθητο εισιτήριο για τον διεθνή τελικό στην Τουλούζη. Ο διαγωνισμός δεν μας πρόσφερε μόνο γνώσεις και δεξιότητες αλλά και την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε μία διεπιστημονική ομάδα με σκοπό να σχεδιάσουμε ένα καινοτόμο έργο για την κοινωνία. Προσωπικό όφελος δεν ήταν απλά η πολύτιμη εμπειρία, που αποκτάς μέσω ενός hackathon ή μίας start-up, της άμεσης εφαρμογής γνώσης, αλλά ότι γίναμε ομάδα σε μία νύχτα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη διοργανωτική ομάδα του ActInSpace Greece, τους εθελοντές και τους μέντορες, το Corallia και το si-Cluster και τους χορηγούς για την συνεχή υποστήριξη που μας προσέφεραν κατά την διάρκεια του διαγωνισμού. Στόχος της ομάδας μας είναι με την παρουσίαση της ιδέας μας στον διεθνή τελικό και να καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ζωή των ατόμων με προβλήματα οράσεως σε όλο τον κόσμο».

Το ActInSpace Greece διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα από το Corallia και το si-Cluster υπό την αιγίδα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του EΜΠ και πλήθος χορηγών. To ΑctInSpace, διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), τη Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος (CNES), και το ESA BIC Sud France, με άλλους διεθνείς χορηγούς.

ΠΗΓΕΣ: Corallia, si-Cluster & ΗΜΜΥ ΕΜΠ