ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ώρες αγωνίας σε Έβρο, Λέσβο, Μεσσηνία – Χιλιάδες στρέμματα στις φλόγες

Τα πύρινα μέτωπα της Λέσβου, του Έβρου και της Μεσσηνίας είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς είναι σε πλήξη εξέλιξη και στις τρεις αυτές περιοχές.

Στο Έβρο αργά το βράδυ του Σαββάτου (23/07) εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Δαδιάς να εγκαταλείψουν το χωριό, καθώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι τον οικισμό.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: “Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Γιαννούλη-Σουφλί. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies“.

Στην περιοχή υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους, καθώς η φωτιά μαίνεται για 4η ημέρα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ρίχτηκαν ξανά στη μάχη τα εναέρια μέσα με ρίψεις νερού.

Στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Απο αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Στο μέτωπο της Λέσβου οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο για δεύτερη πλέον ημέρα, την ίδια στιγμή που οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αναζωπύρωσαν στα δυτικά τη μεγάλη φωτιά.

Πλέον, το μέτωπο βρίσκεται μεταξύ Βρίσας και Βατερών και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως αναφέρει το stonisi.gr, δίνουν τιτάνια μάχη να περιορίσουν τις φλόγες για να μην κινδυνέψει και πάλι ο οικισμός των Βατερών.

Από το πρωί επιχειρούν στην περιοχή με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair, ενώ στις 9.30 αναμένεται να φτάσουν και οι επίγειες δυνάμεις από την Αθήνα. Συγκεκριμένα, φτάνουν στη Λέσβο 20 πυροσβέστες και 5 οχήματα ενισχυτικά από την Αθήνα, μετά από αίτημα που υπέβαλε χθες η Πυροσβεστική της Λέσβου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον δρόμο για τη Μυτιλήνη είναι και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της φωτιάς αποτελεί και το ότι o καπνός έχει φτάσει μέχρι τις ακτές τις Λιβύης.

Στο σημείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων, 20 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα πάνω και από το μέτωπο της φωτιάς στη Μεσσηνία, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούσαν καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 23 οχήματα, ενώ το έργο τους συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button