Κέρδη άνω των 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να εμφανίσει για το 2016 ο όμιλος των ΕΛΠΕ, σε συνδυασμό με ιστορικό ρεκόρ παραγωγής (πηγή: evergypress.gr). Ωστόσο, παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματά του, ο Όμιλος κρατά αρνητική στάση στην ένταξη του Χαϊδαρίου στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, όπως δείχνουν συγκεκριμένες ενέργειές του, χωρίς πάντως να ανακοινώνει επίσημα και να αιτιολογεί την απροθυμία ανταπόκρισης στο δίκαιο αίτημα της πόλης μας. 

Πριν μερικές μέρες “Το Χαϊδάρι Σήμερα” επανέφερε το αίτημα αυτό με το δημοσίευμα “” Το θέσαμε υπόψιν του Γραφείου Τύπου της εταιρείας, ζητώντας να το σχολιάσει και να απαντήσει στα ερωτήματα που θέσαμε, πλην όμως πήραμε την απάντηση ότι η διοίκηση δεν σχολιάζει δημοσιεύματα εφημερίδων και θα τοποθετηθεί μόνο αν κάνει σχετικό αίτημα ο δήμαρχος (την ίδια μέρα, είδαμε κατά σύμπτωση τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας να σχολιάζει δημοσιεύματα του Τύπου για το ελληνικό ζήτημα -τα συμπεράσματα δικά σας).

Ερευνώντας το θέμα περαιτέρω, έφτασε στα χέρια μας περυσινή αίτηση της κας Ελένης Θερμού, προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαϊδαρίου, με την οποία ζητούσε από τα ΕΛΠΕ κάλυψη αναγκών των σχολικών μονάδων της πόλεώς μας σε πετρέλαιο θέρμανσης, όπως άλλωστε γίνεται και σε σχολεία του Θριασίου Πεδίου. Με έγγραφό της (16 Μαρτίου 2016)  η κ. Ρ. Σουλάκη, Διευθύντρια Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου, απάντησε στην κ. Θερμού ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί η εταιρεία, διότι έλαβε καταιγισμό αιτήσεων από σχολεία και δεν μπορεί να στηρίξει σε όλες τις περιπτώσεις. Επιπλέον, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας διαφοροποιήθηκε η πολιτική χορηγιών, θέτοντας ως κύριο άξονα τις κοινωνικές δράσεις ευπαθών ομάδων.

Η εφημερίδα μας θεωρεί ότι και η απάντηση αυτή εντάσσεται στην πάση θυσία αποφυγή από τα ΕΛΠΕ του ενδεχομένου να ενταχθεί και το Χαϊδάρι στο πρόγραμμα ΕΚΕ, το οποίο απευθύνεται στις τοπικές κοινωνίες, όπως ρητά αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους. Όμως το Χαϊδάρι είναι σαφώς όμορος Δήμος στις εγκαταστάσεις του Ομίλου και δέχεται τις επιβαρυντικές δραστηριότητές τους. Επί του πρακτέου: Αν τα ΕΛΠΕ δεν έβαλαν πετρέλαιο στα σχολεία μας, μήπως προέβησαν σε στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων στην περιοχή μας και δεν το μάθαμε; 

Η γειτνίαση της πόλης μας στα διυλιστήρια επιβάλλει την δίκαιη αντιμετώπιση από τα ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο της ΕΚΕ. Όπως με αρκετό στόμφο υποστηρίζει ο Όμιλος επενδύει συνεχώς στην έννοια και τις εφαρμογές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενσωματώνοντας στην επιχειρηματική του δράση και λειτουργία τις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, όχι επειδή απορρέει από κάποια ηθική υποχρέωση, αλλά επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την σύγχρονη επιχειρηματική πρακτική. Η δέσμευση αυτή υλοποιείται με ένα πλήθος ενεργειών και δράσεων, που απευθύνονται τόσο στις τοπικές κοινωνίες, όπου ασκείται και η επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία, εντός και εκτός Ελλάδος.”

Περιμένουμε να το δούμε. Όπως περιμένουμε απαντήσεις και σε άλλα σημαντικά ερωτήματα που έχουμε θέσει εδώ και χρόνια, αλλά δεν τις παίρνουμε ().

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να κάνουν επίσημο αίτημα για την πλήρη ένταξη του Χαϊδαρίου στο πρόγραμμα ΕΚΕ των ΕΛΠΕ -και όχι μόνο την ενίσχυση με πετρέλαιο-, ώστε να αναγκαστεί (;) η εταιρεία να πάρει θέση χωρίς υπεκφυγές. Τα στοιχεία που δικαιολογούν την ένταξη αυτή είναι στη διάθεση όλων (πιο κάτω).    

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

– 

– 

– 
– 

–