ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

6 προτάσεις για αληθινό δημοτικό φωτισμό

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα των ελληνικών πόλεων είναι ο δημοτικός φωτισμός. Το πρόβλημα αυτό οφείλεται στον ερασιτεχνισμό που έχει ακολουθηθεί από κάθε είδους υπεύθυνους.
 
6 προτάσεις για αληθινό δημοτικό φωτισμό 1
γράφει η ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΥΤΣΗ
 
Μια Δημοτική Αρχή που σέβεται τους δημότες της πρέπει να φροντίζει για την επιβολή ανταποδοτικών δημοτικών τελών που συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ειδικότερα, τη σημερινή εποχή που τα νοικοκυριά αλλά και οι επαγγελματίες κάνουν οικονομία στον ιδιωτικό φωτισμό και η ανασφάλεια που υπάρχει στους δημότες από μικρές ή μεγαλύτερες παραβατικές συμπεριφορές δεν επιτρέπει στα παιδιά, τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους να κυκλοφορούν με άνεση στον ίδιο τους το Δήμο και τη γειτονιά τους.
Οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, διαμαρτύρονται για την ανεπάρκεια του δημοτικού φωτισμού και με μια πρώτη ματιά τη νύχτα γύρω μας, γίνεται σαφές ότι υπάρχει μεγάλη σπατάλη ηλεκτρικής ενέργειας και διατίθενται υψηλά χρηματικά ποσά για δημοτικό φωτισμό, χωρίς οι Δημότες να έχουν ικανοποιητικό φωτισμό στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, για τους παρακάτω λόγους:
Παρατηρούνται ισχυρά φώτα σε πανύψηλους στύλους, διαχέοντας το φως προς τον ουρανό, με αποτέλεσμα να φωτίζουν στέγες σπιτιών και κορυφές δένδρων, αντί τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, δημιουργώντας το φαινόμενο της “φωτορύπανσης”.
– Χρησιμοποιούνται λαμπτήρες πυρακτώσεως, υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και μικρής διάρκειας ζωής και χρειάζεται σε τακτά διαστήματα να διατίθεται προσωπικό και όχημα του Δήμου για την αντικατάστασή τους.
Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των δένδρων χωρίς σωστό κλάδεμα, κρύβει τους φωτιστικούς στύλους.
Χαϊδάρι Σήμερα Ημίφως στους δρόμους του Χαϊδαρίου! Χρειαζόμαστε περισσότερο και φτηνότερο φωτισμό
Δείγμα ακατάλληλου στύλου φωτισμού
στην οδό Γ. Παπανδρέου:
φως από τα… ύψη
Για να έχουμε τον δημοτικό φωτισμό που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος Δήμος, που σέβεται τους πολίτες και το περιβάλλον, από έναν Δήμαρχο που σέβεται τους δημότες του, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει:
– Μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία σχετικά με την  πυκνότητα τοποθέτησης των στύλων του δημοτικού φωτισμού και το σωστό ύψος τοποθέτησης των λαμπτήρων φωτισμού (από 2,8 έως 3,5 μέτρα σε ειδικές περιπτώσεις), ώστε να εξασφαλίζεται ικανοποιητικός φωτισμός των πεζοδρομίων και των οδών.
– Τοποθέτηση σύγχρονων στύλων δημοτικού φωτισμού, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων οικολογικών λυχνιών φωτισμού τεχνολογίας LED. Μπορούν να εξοικονομήσουν πάνω από το 90% της ενέργειας που σπαταλούν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και να αποσβέσουν έτσι την επένδυση της εγκατάστασής τους μέσα σε μια τετραετία κατά μέγιστο και παράλληλα έχουν εγγυημένη διάρκεια ζωής δεκαπέντε (15) χρόνια χωρίς συντήρηση ή αντικατάσταση. Είναι οι μόνες που επιτρέπουν τη ρύθμιση της κατεύθυνσης της δέσμης φωτισμού στα σημεία που πρέπει να φωτιστούν, δεν έλκουν τα έντομα και δεν χάνουν σε ισχύ με το πέρασμα του χρόνου. Οι στύλοι αυτοί μπορούν παράλληλα να χρησιμοποιηθούν ως κεραίες κινητής τηλεφωνίας μικρής ισχύος (που είναι αβλαβείς για την υγεία λόγω της μικρής τους ισχύος) ή και ως αναμεταδότες του διαδικτυακού δημοτικού ασύρματου δικτύου (internet wireless repeater) που θα προσφέρεται δωρεάν προς τους δημότες.
– Όπου οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις των στύλων του δημοτικού φωτισμού διαχέουν το φως προς όλες τις κατευθύνσεις, θα πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα ανακλαστήρες στην κορυφή τους, που να εκτρέπουν το εκπεμπόμενο φως προς τον δρόμο και το πεζοδρόμιο. Με τον τρόπο αυτό θα διπλασιαστεί αμέσως ο υπάρχων δημοτικός φωτισμός χωρίς ριζική αντικατάσταση των υπαρχόντων υποδομών και μεγάλα έξοδα.
– Σωστό κλάδεμα των δένδρων που βρίσκονται στα πεζοδρόμια είναι βασικός παράγοντας που επηρεάζει τον φωτισμό των πεζοδρομίων και των αστικών οδών. Το κλάδεμα των δένδρων των πεζοδρομίων πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που τα πιο χαμηλά κλαδιά τους να μην σκιάζουν τον δημοτικό φωτισμό.
– Τα κρεμαστά σώματα δημοτικού φωτισμού στη μέση του δρόμου μπορούν επίσης να αποτελέσουν ιδανική λύση φωτισμού των οδών, αφού πέφτουν δυσκολότερα θύματα βανδαλισμού. Προϋπόθεση βέβαια είναι η σωστή τους τοποθέτηση, η χρήση σύγχρονων φωτιστικών σωμάτων και η σωστή πυκνότητά τους.
– Εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας με αυτόνομα ηλιακά φωτιστικά συστήματα σε οροφές δημοτικών κτιρίων και πλατείες.
Τέλος, οποιοσδήποτε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας πραγματοποιεί έργα σε πεζοδρόμια ή οδούς της πόλης, οφείλει για την ασφάλεια των πολιτών να φωτίζει επαρκώς την περιοχή των έργων καθ’ όλη την διάρκειά τους και με επαρκή συμπληρωματικό φωτισμό και περίφραξη.
Μια  πόλη φωτεινή με σύγχρονες δομές, αλλά με οικονομικό τρόπο, προσφέρει άνεση και ασφάλεια στη μετακίνηση μικρών και μεγάλων, προωθεί  την ανάπτυξη της  τοπικής αγορά και δίνει τη δυνατότητα μελλοντικής μείωσης των δημοτικών τελών.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button