ΙΣΤΟΡΙΑ

Τιμήθηκε σήμερα η μνήμη της εκτέλεσης των 59 από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο

 

Έστω και με λιτή εκπροσώπηση, το Χαϊδάρι έκανε σήμερα το καθήκον του και τίμησε τους εκτελεσθέντες στον Διομήδειο Κήπο, την 8η Σεπτεμβρίου 1944, ανάμεσά τους και η ηρωίδα της Αντίστασης, Λέλα Καραγιάννη. Μόνο μία φορά στο παρελθόν είχαν παραβρεθεί επίσημοι από την πόλη μας, το 2000, και ελπίζουμε ότι του χρόνου θα είναι ακόμη πιο πυκνή η παρουσία αρχών, αλλά και κόσμου, όπως αξίζει στη θυσία των ηρώων. Τουλάχιστον φέτος δεν περιορίστηκε η τελετή μεταξύ λίγων συγγενών και της διεύθυνσης του Διομήδειου Κήπου.
Τιμήθηκε σήμερα η μνήμη της εκτέλεσης των 59 από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο 2
Τιμήθηκε σήμερα η μνήμη της εκτέλεσης των 59 από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο 4
Ο καθηγητής κ. Σπυρίδων Τρωιάνος.
Στις 11 πμ. τελέστηκε μνημόσυνο στο Μνημείο των Πεσόντων, το οποίο οργάνωσε το σωματείο συγγενών, “η Μνήμη”. Παραβρέθηκαν λίγοι συγγενείς, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Παναγιώτης Μαραγκός, οι περισσότεροι έχουν φύγει από τη ζωή, αφού πολλοί από τους εκτελεσθέντες ήταν νέοι και δεν άφησαν απογόνους. Εκ μέρους τού Διομήδειου Κήπου παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος, κ. Σπυρίδων Τρωιάνος, ομότιμος καθηγητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο προϊστάμενος του Κήπου, κ. Στέλιος Σούλιος.
Τιμήθηκε σήμερα η μνήμη της εκτέλεσης των 59 από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο 6
Δ. Μαραβέλιας, Α. Μποζίκας, Κ. Περγαντής.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ και δημοτικός σύμβουλος Χαϊδαρίου, Ανδρέας Μποζίκας. Ακόμη ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μαραβέλιας, ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Ασπρογέρακας, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Ειρήνη Γεωργιάδη – Λυμπουσάκη και Κίμωνας Φουντούλης. Την Διεύθυνση Νεολαίας, Πολιτισμού και Άθλησης του Δήμου Χαϊδαρίου εκπροσώπησε ο διευθυντής της Κώστας Περγαντής.
Η δημοτική αρχή δεν παρέστη επισήμως διά του δημάρχου Μιχάλη Σελέκου, καθώς το σωματείο συγγενών δεν έστειλε πρόσκληση στον Δήμο Χαϊδαρίου και η διοίκηση δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή μαζί τους, όπως πληροφορηθήκαμε. Σε ερώτηση πάντως που θέσαμε στον δήμαρχο, αν θεωρεί η Αντίσταση κατά των κατακτητών έγινε μόνο από το ΕΑΜ, απάντησε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ότι αντίσταση ανήκει σε όλους όσους αγωνίστηκαν και  ψυχή του αγώνα αυτού ήταν το ΕΑΜ.
Τιμήθηκε σήμερα η μνήμη της εκτέλεσης των 59 από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο 8
Στη ρεματιά αυτή του Διομήδειου Κήπου έγινε η μαζική εκτέλεση. Αναφέρεται ότι ο νεαρός Γιαννάκης Χούπης κατάφερε να αρπάξει το όπλο ενός από τους Γερμανούς, αλλά όταν το έστρεψε εναντίον τους αυτό, δυστυχώς, έπαθε εμπλοκή και δεν εκπυρσοκρότησε. Όλα τα θύματα δέχτηκαν τη χαριστική βολή.
Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, ο γεν. γραμματέας του σωματείου η “Μνήμη” , κ. Μαραγκός, αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα σχετικά με την αντιστασιακή δράση των θυμάτων κυρίως στο λιμάνι του Πειραιά, στη σκηνή της εκτέλεσης, αλλά και στην παρουσία ανάμεσα στα θύματα 2-3 συνεργατών των Γερμανών.
Τιμήθηκε σήμερα η μνήμη της εκτέλεσης των 59 από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο 10
Το τελευταίο μήνυμα του Μανώλη Λίτινα, λίγο πριν εκτελεστεί. Μάθαμε ότι η αδελφή του αφιέρωσε τη ζωή της για να εντοπίσει τους Γερμανούς εκτελεστές και έφτασε μέχρι την Αργεντινή, όπου βρήκε τον τάφο του αξιωματικού Μπλούμε και μίλησε με την οικογένειά του. 
Τιμήθηκε σήμερα η μνήμη της εκτέλεσης των 59 από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο 12
Οι συγγενείς των εκτελεσμένων κ. Παναγιώτης Μαραγκός και Πέτρος Δρακόπουλος.
Τιμήθηκε σήμερα η μνήμη της εκτέλεσης των 59 από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο 14
Συγγενείς του 18χρονου ήρωα Γιαννάκη Χούπη, που ήρθαν από την Κόρινθο.
Τιμήθηκε σήμερα η μνήμη της εκτέλεσης των 59 από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο 16
Ο Κώστας Ασπρογέρακας παραβρέθηκε για πρώτη φορά στο μνημόσυνο και δήλωσε ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου οφείλει να τιμά τους ανθρώπους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην πόλη μας, αγωνιζόμενοι για την πατρίδα. Αναγνώρισε ότι η τέλεση του μνημοσύνου με ευθύνη του Δήμου είναι μια παράλειψη της τοπικής πολιτικής εκπροσώπησης.
Τιμήθηκε σήμερα η μνήμη της εκτέλεσης των 59 από τους Γερμανούς στον Διομήδειο Κήπο 18
Η κ. Ειρήνη Λυμπουσάκη μπροστά στο Μνημείο.
Διαβάστε το ιστορικό της εκτέλεσης:

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button