ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«48ο Φεστιβάλ Βιβλίου» – Απολογισμός και συμπεράσματα

Ο συμπολίτης Παναγιώτης Σιδηρόπουλος, υπεύθυνος προώθησης στα ηλεκτρονικά μέσα του «48ου Φεστιβάλ Βιβλίου» στο Ζάππειο, κάνει έναν απολογισμό της σημαντικής για το ελληνικό βιβλίο εκδήλωσης. Φέτος είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε live και από τη σελίδα του “Χαϊδάρι Σήμερα” στο facebook πλήθος συνεντεύξεων συγγραφέων και εκδοτών, αλλά και συναυλίες και άλλες δράσεις του Φεστιβάλ. Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, η εφημερίδα μας συνεργάζεται με την Streamia του Π. Σιδηρόπουλου στο “Χαϊδάρι Σήμερα TV“.

Ακολουθεί ο απολογισμός του Φεστιβάλ Βιβλίου. 

«48ο Φεστιβάλ Βιβλίου», απολογισμός και συμπεράσματα

Το 48ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο ολοκληρώθηκε. Ως Bookia, με ευθύνη την προώθησή του στα ηλεκτρονικά μέσα, εκτιμούμε ότι αξίζει να καταγράψουμε μερικά σημεία τα οποία συνετέλεσαν σε κρίσιμο βαθμό πιστεύουμε, στην επιτυχία του, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη χρονιά σε εκθέτες και προσέλευση.

Προετοιμασία

Η οργάνωση και οι προωθητικές ενέργειες ξεκίνησαν από τον Ιούλιο. Κύριο εργαλείο το σχετικό Facebook Event και τα προσωπικά βίντεο των συγγραφέων, ανθρώπων του εκδοτικού χώρου και του πολιτισμού γενικότερα. Τα 124 βίντεο συνολικά, μοιράστηκαν σταδιακά καθ’ όλο το διάστημα έως την έναρξη του Φεστιβάλ. Διατήρησαν την επαφή του κοινού με το Φεστιβάλ όλο το Καλοκαίρι.

Όσοι συμμετείχαν στην ενέργεια επηρέασαν με το κύρος του ο καθένας το αναγνωστικό κοινό. Συνέβαλαν έτσι αποφασιστικά στην επιτυχία και για αυτό και τους ευχαριστούμε όλους.

Παράλληλα, ενημερώνονταν συστηματικά όλα τα Μέσα, αναλογικά και ηλεκτρονικά αναδημοσιεύοντας το ψηφιακό περιεχόμενο που παράγονταν.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ

Το Bookia κατέγραφε καθημερινώς όλες τις δραστηριότητες στο Φεστιβάλ, είτε φωτογραφικά είτε τηλεοπτικά.  Μετέδωσε ζωντανά τις κεντρικές εκδηλώσεις και συνεντεύξεις με συγγραφείς.

Η τηλεοπτική εκπομπή «Οι συγγραφείς έχουν το… λόγο!», που μεταδιδόταν από το στούντιο που στήθηκε στο περίπτερο του Bookia, ήταν από τις πλέον επιτυχημένες ενέργειες. Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και στον ίδιο το χώρο του Φεστιβάλ αλλά και εκτός. Έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες θεατές να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως τις 400 και πλέον συνεντεύξεις συγγραφέων και να βιώσουν την ατμόσφαιρα σε αυτό, παρακινούμενοι έτσι να το επισκεφθούν.

Οι ζωντανές μεταδόσεις των εκδηλώσεων αλλά και των συνεντεύξεων μεταδίδονταν από τα κοινωνικά δίκτυα του Bookia, το ίδιο το bookia.gr αλλά και δεκάδων “συμμαχικών” σελίδων και site.

Ευχαριστίες και συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους όσοι συμμετείχαν στην ενέργεια. Αλλά και στους οικοδεσπότες της εκπομπής, με σειρά εμφάνισης: Την Γιούλη Τσακάλου (blogger, διαχειρίστρια της βιβλιοφιλικής ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ). Πάνο Αντωνόπουλο (συγγραφέα, δημοσιογράφο).  Διονύση Λεϊμονή (συγγραφέα, εκπαιδευτικό, συνεργάτη του Bookia). Μαρία Παναγοπούλου (συγγραφέα, δημοσιογράφο). Τόλη Αναγνωστόπουλο (συγγραφέα, ειδικό συνεργάτη του Bookia). Κώστα Στοφόρο (συγγραφέα, δημοσιογράφο). Γιώργο Μπουμπούση (συγγραφέα, εκπαιδευτικό, συνεργάτη του Bookia). Δημήτρη Βερύκιο (ηθοποιό).

Καθημερινώς δημοσιεύονταν οι συνολικά 2.500+ φωτογραφίες από όλες τις εκδηλώσεις στις 3 σκηνές του Φεστιβάλ και τις υπογραφές συγγραφέων στα περίπτερα των εκδοτών.

Οι δεκάδες αναδημοσιεύσεις των Live Streaming, των βίντεο και των φωτογραφιών έστελναν συνεχώς το μήνυμα στους αναγνώστες παρακινώντας τους να το αναμεταδώσουν αλλά και να επισκεφθούν οι ίδιοι το Φεστιβάλ.

Συμπεράσματα

Εκτιμούμε ότι δύο είναι τα βασικά συμπέρασμα από όλη αυτή την προσπάθεια:

  1. Παραγωγή πλούσιου σε ποικιλία και καλής ποιότητας ψηφιακού περιεχομένου (βίντεο, φωτογραφίες), το οποίο στα χέρια όλων όσοι επιθυμούν να συμβάλουν στην προώθηση του Φεστιβάλ, έγινε εργαλείο, “όπλο” στη μάχη της διάδοσης της πληροφορίας και της φιλαναγνωσίας.
  2. Όλοι μαζί, συντονισμένα, έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Ο καθένας αξιοποιώντας τα μέσα που διαθέτει, μικρά ή μεγαλύτερα, συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη του κοινού στόχου, και αυτό έγινε.

Κλείνοντας, θέλουμε να εκφράσουμε την πεποίθηση ότι ο εκδοτικός κόσμος θα λάβει υπόψη του τα εν λόγω συμπεράσματα και θα συνεχίσει να λειτουργεί συντονισμένα διότι κανείς δεν μπορεί να προοδεύσει σε βάρος των άλλων, μόνον αυξάνοντας την “πίτα” θα έχουν όλοι όφελος και αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά μόνας.

Το Bookia (με τη βοήθεια της Streamia), είναι εδώ για να στηρίξουν τις ενέργειες των εκδοτών και των συγγραφέων στην προώθηση των έργων τους, παράγοντας υψηλής ποιότητας ψηφιακό περιεχόμενο και, το σημαντικότερο, εκθέτοντάς το σε μία μεγάλη κοινότητα αναγνωστών που το ακολουθούν και το εμπιστεύονται.

Ευχόμαστε να είμαστε όλοι εδώ στο 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου του 2020, με ακόμα περισσότερους εκθέτες και πολλαπλάσιους επισκέπτες.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button