ΕΛΛΑΔΑ

Καύσωνας Κλέων: Έκτακτα μέτρα προστασίας – Χωρίς delivery το μεσημέρι

Μέτρα προστασίας για τους πολίτες εξέδωσαν τα υπουργεία, τα οποία δίνουν έμφαση στην προστασία εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθ’ όλη τη διάρκεια του καύσωνα Κλέων. Τηλεργασία, παύση εργασίας και ειδικές προβλέψεις ανά τομέα είναι μόνο κάποια από τα έκτακτα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από σήμερα Πέμπτη 13 Ιουλίου.

Ο Καύσωνας Κλεών έχει φτάσει στη χώρα μας με τα πρώτα 40αρια να κάνουν την εμφάνισή τους από χθες (12/07) στους κάμπους της ηπειρωτικής χώρας. Πιο δύσκολες μέρες προβλέπονται η Παρασκευή και το Σάββατο με ένα – ένα τα υπουργεία και τους Δήμους της χώρας να αναγγέλλουν έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών και για την αποφυγή θεμάτων υγείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Τα μέτρα έχουν ισχύ από σήμερα Πέμπτη 13 Ιουλίου μέχρι και το Σάββατο 15 Ιουλίου όπου οι συνθήκες θα είναι πιο δύσκολες για τους πολίτες.

Υπουργείο Εσωτερικών: Τα μέτρα στο δημόσιο – Τι ισχύει για τηλεργασία και ραντεβού

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία περιγράφονται τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες που σημειώνονται ακραία υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου.

Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Εξυπακούεται ότι οι ως άνω οδηγίες δεν δύνανται να τύχουν ευθέως εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους, τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Διαβάστε αναλυτικά όλη την εγκύκλιο εδώ:

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑ

Υπουργείο Εργασίας: Έκτακτα μέτρα για τον ιδιωτικό τομέα λόγω καύσωνα

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, κατά τη διάρκεια του καιρικού φαινομένου-καύσωνα, με την ονομασία «ΚΛΕΩΝ», εξέδωσε και το υπουργείο Εργασίας.

  • Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
  • Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  • Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  • Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

ΕΦΚΑ: Πώς θα πραγματοποιηθεί η εξυπηρέτηση του κοινού

Ο ΕΦΚΑ προέβη σε διευκρινίσεις για τη συναλλαγή του κοινού με τις υπηρεσίες του e–ΕΦΚΑ, εν όψει της… επέλασης του καύσωνα «Κλέων» στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, τα ραντεβού που είναι προγραμματισμένα με τις υπηρεσίες του e–ΕΦΚΑ για αύριο και μεθαύριο (13 – 14 Ιουλίου) από τις 12:00 έως τις 15:00, αναβάλλονται και θα επαναπρογραμματισθούν αμέσως από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που τίθεται θέμα προθεσμίας, για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών και για λόγους προστασίας της υγείας τους, κατά τις ημέρες που, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, προβλέπονται επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40℃.

Ανοικτά τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΑΝΑ

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα Κέντρα Ημέρα του ΟΚΑΝΑ από την Τετάρτη (12/7) μέχρι και το Σάββατο (15/7) για τους άστεγους πολίτες και όσους κάνουν χρήση ουσιών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑ.ΝΑ.) στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτές τις ημέρες στη χώρα, ανακοινώνει, πως από σήμερα 12/07/2023 μέχρι και το Σάββατο 15/07/2023, από τις 08:00-20:00 (και για όσο διάστημα χρειαστεί) τα Κέντρα Ημέρας που διαθέτει σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, θα είναι σε συνεχή λειτουργία προκειμένου να δεχτούν τον πληθυσμό που κάνει χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και διαβιεί στο δρόμο, αλλά και κάθε άστεγο συμπολίτη μας που έχει ανάγκη για πιο δροσερό περιβάλλον.

Οι χώροι διαθέτουν κλιματισμό και θα παρέχονται μικρά γεύματα, δροσερά ροφήματα, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, ατομικής υγιεινής και ύπνου.

Παράλληλα, οι ομάδες streetwork του ΟΚΑΝΑ, θα βρίσκονται στο πεδίο προκειμένου να ενημερώσουν τα άτομα που χρήζουν ενός ασφαλούς και κλιματιζόμενου χώρου, για τη λειτουργία των ανωτέρω δομών και να τα κατευθύνουν προς τα εκεί.

«Κομμένα» τα delivery από τις 12:00 μέχρι τις 17:00

Έπειτα από απόφαση του υπουργείου Εργασίας, τα delivery σταματούν όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου και όταν η τιμή του δείκτη υγρασίας διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 20%.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε επίσης, την υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00. Αφορά εκτός από τις υπηρεσίες delivery και τις χειρωνακτικές εργασίες σε εξωτερικό χώρο.

Αναβάλλονται στην Αττική οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης

Αναβάλλονται οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, που είχαν προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, λόγω του καύσωνα «Κλέων».

Ειδικότερα, η αναβολή των εξετάσεων για το δίπλωμα οδήγησης αποφασίστηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση την οποία υπογράφει ο Αρμόδιος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Σπ. Ευσταθόπουλος, «οι υποψήφιοι, που είχαν προγραμματισθεί να εξεταστούν αύριο Παρασκευή 14 Ιουλίου, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν την εξέταση τους τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις δυνατότητες των υπηρεσιών».

Καύσωνας Κλέων: Σε ποιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 41 βαθμούς

Ηλιοφάνεια και περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Συνθήκες καύσωνα κατά τόπους, με μέγιστες στους 39-41 βαθμούς Κελσίου. Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το meteo, την Πέμτπη13 Ιουλίου 2023 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις, ενώ κατά τόπους θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 38-40, στην Ήπειρο από 20 έως 38 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 39-41, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 39-41 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 37, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 37 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39 βαθμούς.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button