Χαϊδάρι Σήμερα Δημοτικά τέλη 2018: Έκπτωση για νέες επιχειρήσεις στο Χαϊδάρι

Πριν 1,5 χρόνο, το “Χαϊδάρι Σήμερα” πραγματοποίησε μεγάλη έρευνα για να αναδειχτούν οι κακοδαιμονίες και οι ευθύνες για την πολύ άσχημη εικόνα τη καθαριότητας της πόλης μας, σίγουρα πολύ χειρότερη από αυτή γειτονικών Δήμων.

Τα αποκαλυπτικά κείμενα, με στοιχεία και αριθμούς, μπορείτε να τα διαβάσετε στο τέλος. Κρατάμε όμως έναν λογαριασμό:

 Τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, που πληρώνουμε για καθαριότητα και φωτισμό, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ετησίως φτάνουν τα 4,5 εκατ. ευρώ! Με τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να λάμπουν όλα στο Χαϊδάρι! Και όμως, εδώ και μερικά χρόνια δεν έχουμε ούτε καθαριότητα ούτε φωτισμό! Τι διαχείρισης τυχαίνουν αυτά τα χρήματα; 

Τα ερωτήματα αυτά θέσαμε τότε στον Δημήτρη Μαραβέλια, αλλά δεν λάβαμε απάντηση με αναλυτικό – πειστικό λογαριασμό ότι τα λεφτά πάνε όλα στην Υπηρεσία Καθαριότητας (πάντως ότι έβρισκε ικανοποιητική την καθαριότητα). Τα θέτουμε και τώρα, μήπως πάρουμε καθαρότερες απαντήσεις από τον Μιχάλη Σελέκο.

Το κείμενο του 2014 εξακολουθεί δυστυχώς να είναι επίκαιρο και έχει ως εξής:

“Η Υπηρεσία Καθαριότητας δεν πρέπει, υπό κανονικές συνθήκες, να αντιμετωπίζει κανένα οικονομικό πρόβλημα. Τα δημοτικά τέλη, που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και φτάνουν τα 4,5 εκατ. ευρώ, είναι καθαρά ανταποδοτικά και πρέπει να διατίθενται, βάσει του νόμου, υποχρεωτικά σε καθαριότητα (3 εκατ. ευρώ) και δημοτικό φωτισμό (1,5 εκατ. ευρώ).


Αυτή τη στιγμή όμως στην Υπηρεσία Καθαριότητας διατίθεται 1,5 εκατ. ευρώ και άγνωστο ποσό για τον φωτισμό, που επίσης είναι ελλιπής.


Ο παραπάνω λογαριασμός δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι σε σαφώς καλύτερη κατάσταση η Καθαριότητα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε γειτονικούς Δήμους, τους οποίους ζηλεύουμε όταν περνάμε από εκεί. Είναι επίσης φανερό ότι τα χρήματα ήταν αρκετά, ώστε να αγοραστούν σύγχρονα οχήματα για όλες τις χρήσεις, τα οποία θα εξασφάλιζαν πολύ καλύτερη απόδοση, με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας και ασφάλειας για τους υπαλλήλους.


Έχουμε θέσει και πάλι στο παρελθόν το ερώτημα: Πού κατευθύνονται τα ανταποδοτικά ποσά από τα δημοτικά τέλη; Ποιες “τρύπες κλείνουν”; Πόσο νόμιμο είναι αυτό; Η διοίκηση του Δήμου, πολιτική και υπαλληλική, δεν απάντησε ποτέ. Ας το κάνει τώρα γιατί η κοινή γνώμη της πόλης δικαιούται να γνωρίζει για ποιο λόγο η Καθαριότητα βρίσκεται σε αυτή την κατάντια, ενώ οι πολίτες πληρώνουν κανονικά τα δημοτικά τέλη. Αλλιώς ας το ψάξει η νεοεκλεγμένη διοίκηση και ας μάς πει τι συμβαίνει, αλλά και αν προτίθεται να εφαρμόσει το νόμο ως προς την διάθεση των δημοτικών τελών.”

Ας μάς πει λοιπόν η νέα διοίκηση τι γίνεται με τον λογαριασμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας και τι μπορούμε να προσδοκούμε. Ελπίζουμε με “χαρτί και με μολύβι”, αυτή τη φορά. Ο δημότης (καλο)πληρώνει, άρα δικαιούται να γνωρίζει επακριβώς τον λογαριασμό.

Μ.Χ.