ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Πότε θα είναι έτοιμη η γραμμή 4 του Mετρό, ποιοι είναι οι 14 σταθμοί της

Πότε θα είναι έτοιμη η γραμμή 4 του Mετρό, ποιοι είναι οι 14 σταθμοί της 1

Eντός του 2017 αναμένεται η δημοπράτηση της νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.


Σε αυτό το διάστημα ακόμα και αν γίνουν άλματα από την Αττικό Μετρό το μόνο που θα καταφέρει θα είναι η προκήρυξη της δημοπράτησης του έργου.

Το έργο που θα αλλάξει την εικόνα της πρωτεύουσας βρίσκεται ακόμα αρκετά μακριά.Επιπλέον θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η δημοπράτηση της νέας γραμμής θα γίνει με τον νέο νόμο για τα δημόσια έργα. Αυτό το σημειώνουμε καθώς προς το παρόν δεν γίνονται δημοπρατήσεις καθώς δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα τα πρότυπα δημοπρατήσεων. Να θυμίσουμε πως το έργο αφορά το πρώτο κεντρικό μέρος της Γραμμής 4 και συγκεκριμένα το τμήμα Άλσος Βεϊκου – Γουδή.


Από την πλευρά της χρηματοδότησης το έργο θα δημοπρατηθεί ως κλασικό δημόσιο έργο και συγκεκριμένα από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ έχουν δεσμευτεί 400εκ.ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό των περίπου 1 δις ευρώ θα καλυφθεί από την ΕΤΕπ η οποία φαίνεται να είναι διατεθειμένη να καλύψει μέχρι και το 75% του συνολικού κόστους του έργου.


Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει σε φάσεις με την πρώτη να είναι η προεπιλογή των τελικών υποψήφιων που θα κρατήσει κάποιους μήνες, η κατάθεση των φακέλων όπου η επεξεργασία τους θα διαρκέσει αρκετούς επιπλέον μήνες και θα ακολουθήσει η ανάδειξη του αναδόχου, η προσυμβατική περίοδος με την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η κύρωση της από τη Βουλή των Ελλήνων και η τελική υπογραφή για την εκκίνηση της κατασκευαστικής περιόδου.


Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για τουλάχιστον 1-1,5 χρόνο (και με την αίρεση ότι δεν θα έχουμε δικαστικές διαμάχες μεταξύ των υποψηφίων) με την κατασκευή να έχει (με βάση τα παραπάνω) εκκίνηση περίπου το καλοκαίρι του 2018. Αυτή την εποχή σύμφωνα με τις πηγές του ypodomes.com αναμένεται η έγκριση περιβαλλοντικών όρων πράγμα που θα “κλειδώσει” την κατασκευή του έργου.ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες.


Οι 14 σταθμοί που θα κατασκευαστούν είναι οι:
ΑΛΣΟΣ ΒΕΙΚΟΥ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΚΥΨΕΛΗ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΚΑΔΗΜΙΑ (σύνδεση με σταθμό Πανεπιστήμιο Γραμμής 2), ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ (σύνδεση με γραμμή 3), ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΝΗΑΡ ΗΣΤ, ΙΛΙΣΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΓΟΥΔI.


Αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής (πράγμα απίθανο για έργο Μετρό) τα έργα εφόσον ξεκινήσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2018 θα ολοκληρωθούν 7 χρόνια αργότερα, το 2025 όπου και αρχικά οριοθετείται η λειτουργία του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4.

Πηγή: vimaoline.gr

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button