ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικός περίπατος στην Ιερά Οδό από τον Δήμο Αιγάλεω, αναπτυξιακός ύπνος στο Χαϊδάρι…

Ο Δήμος Αιγάλεω προωθεί την αξιοποίηση των ιστορικών – αρχαιολογικών μνημείων τής πόλης, επιδιώκοντας μια αναπτυξιακή δυναμική στον τομέα του τουρισμού και των ξεναγήσεων, με άξονα την Ιερά Οδό.
Την ίδια ώρα ο Δήμος Χαϊδαρίου βρίσκεται σε πλήρη απραξία, παρά το ότι καλά τεκμηριωμένες προτάσεις με πρόδηλα οικονομικά πλεονεκτήματα για την πόλη έχουν δημοσιευτεί τόσο κατά το παρελθόν όσο και πρόσφατα (βλέπε στο τέλος του κειμένου άρθρα δημοσιευμένα στην εφημερίδα μας).
Αρχαιολογικός περίπατος στην Ιερά Οδό
Αρχαιολογικός περίπατος στην Ιερά Οδό

Η δημοτική αρχή του Αιγάλεω, λοιπόν, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ξεναγήσεων με βάση την αρχαιολογική σημασία των ανασκαφών για τη κατασκευή των σταθμών μετρό στο Αιγάλεω και τον Ελαιώνα, σε συνεργασία με την Γ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Τι κάνει σ’ αυτόν τον τομέα το Χαϊδάρι, που έχει πολύ σημαντικότερα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους; Η απάντηση είναι: τίποτε απολύτως! Και όμως, η αναπτυξιακή δυναμική που μπορεί να δώσει ο τουρισμός στην πόλη μας δεν πρέπει να παραβλέπεται. ¨Το Χαϊδάρι διαθέτει τα καλύτερα διατηρημένα τμήματα τής Ιεράς Οδού στον Διομήδειο Κήπο και -κυρίως- στην Αφαία, όπως και άλλα σημαντικά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος: Μονή Δαφνίου, Ιερό Αφροδίτης στην Αφαία, Σπήλαιο Πανός στο Αιγάλεω, Σπήλαιο Νεολιθικής Κατοίκησης στη Λ. Σχιστού, Παλατάκι, τοιχογραφίες Γύζη – Λύτρα, ορυχεία λίθου και σιδήρου στον Διομήδειο, Στρατόπεδο Χαϊδαρίου – Μπλοκ 15 κ.ά. Επίσης υπάρχουν τοπία ιδιαίτερου κάλλους, όπως ο Διομήδεις Κήπος,η Λίμνη Κουμουνδούρου κτλ.

Οι “Πολίτες σε Δράση” έχουν διατυπώσει θέσεις σχετικά με τη δημιουργία Αρχαιολογικού Περίπατου μέχρι την Ελευσίνα, με άξονα την Ιερά Οδό, με προφανή οφέλη για τη δυτική Αθήνα και το Χαϊδάρι ειδικότερα, καθώς αρκετοί τουρίστες θα επισκέπτονταν την περιοχή μας. Είναι σαφές ότι μια σειρά από επαγγελματίες και καταστήματα θα κέρδιζαν πολλά από την κίνηση που θα υπήρχε, ενώ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν θ΄σεις εργασίας.

Μόλις εχτές ο δημοτικός σύμβουλος Κίμωνας Φουντούλης δημοσίευσε στην ιστοσελίδα μας κείμενο για συλλογή υπογραφών και αποστολή του στον πρωθυπουργό με αυτό ακριβώς το περιεχόμενο (διάβασε εδώ: Μνημεία – Περιβάλλον, ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή μας!)

Και όμως η δημοτική αρχή δεν έχει πάρει καμιά σχετική πρωτοβουλία, δείχνοντας μηδενικό ενδιαφέρον για μια ρεαλιστική αναπτυξιακή προοπτική (έστω αυτή…). Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα ο Υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας ανακοίνωσε την επίχωση (αντί την ανάδειξη) του θαυμάσιου τμήματος της Ιεράς Οδού που έχει αποκαλυφθεί στην Αφαία, χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία από τη διοίκηση Μαραβέλια και το Δημοτικό μας Συμβούλιο!

Το Χαϊδάρι είναι ίσως ο πιο προικισμένος περιφερειακός Δήμος του Λεκανοπεδίου σε ιστορικά –  αρχαιολογικά μνημεία και θα μπορούσε να στηρίξει ένα μέρος της προσπάθειας οικονομικής ανόρθωσης σε αυτόν ακριβώς τον τομέα… Απαιτείται συγκροτημένη προσπάθεια, που να περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις τής πόλης, πολιτικές και επιστημονικές, διαδημοτική συνεργασία και παρέμβαση στην κυβέρνηση.

Ενδεικτικά, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά κείμενα που έχουν δημοσιευτεί στο “Χαϊδάρι Σήμερα”:

– Κατάχωση της Ιεράς Οδού στον Σκαραμαγκά αποφάσισε ο υπουργός Πολιτισμού


– Αρχαία Ιερά Οδός. Και όμως αντιστέκεται… 1.000 άθικτα μέτρα κείτονται στις πλαγιές του Ποικίλου

Παλιές εξορύξεις πέτρας και σιδήρου στον Διομήδειο Κήπο

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button