ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το εμβληματικό “Σινέ Ελευσίς” μπαίνει και πάλι δυναμικά στη ζωή της πόλης

Με την ανακατασκευή του κτηρίου η Ελευσίνα αποκτά την πρώτη στεγασμένη θεατρική σκηνή για τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων, κινηματογραφικών προβολών και καλλιτεχνικών δράσεων.

Την προσεχή Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια του ιστορικού κινηματογράφου “Σινέ Ελευσίς”.

Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά κτήρια που διαθέτει ο Δήμος Ελευσίνας, η αγορά του οποίου πραγματοποιήθηκε με σχετική σύμβαση που υπεγράφη τονΣεπτέμβριο 2022.

Το Σινέ Ελευσίς είναι ένα κτίριο με υψηλή αρχιτεκτονική σημασία στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Κατασκευάστηκε κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα με εμβληματική αρχιτεκτονική μορφή και λειτούργησε επί σειρά ετών ως κινηματογράφος.

Με τον πρωτότυπο και επιδέξιο σχεδιασμό του μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ημιυπαίθριο χώρο και να φιλοξενήσει στεγασμένες ή υπαίθριες δράσεις.

Το Σινέ Ελευσίς ανακαινίστηκε
σε νέο πολυδύναμο κέντρο τεχνών

Η επιλογή να ενταχθεί στο πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το ανασύρει από την αφάνεια. Έπειτα από την αγορά του από τον Δήμο Ελευσίνας και με την ανακαίνισή του –μέσω χορηγικής διαδικασίας από τα ΕΛΠΕ– θα μπορεί να λειτουργήσει ως πολυδύναμος χώρος τεχνών φιλοξενώντας εικαστικές εκθέσεις, εκδηλώσεις παραστατικών τεχνών, εργαστήρια, προβολές, συναντήσεις και πλήθος άλλες δραστηριότητες.

Το καλλιτεχνικό αυτό hub θα αποτελέσει εστία της παρακαταθήκης των θεσμών της 2023 Ελευσίς μετά το έτος τίτλου, σε κομβικό σημείο της καθημερινής ζωής της πόλης.

Το Σινέ Ελευσίς, που βρίσκεται στην Άνω Ελευσίνα, έχει συνδεθεί άμεσα με την πολιτιστική ιστορία της πόλης. Σύμφωνα με το βιβλίο του Κώστα Λυκίδη, με τίτλο «Κινηματογραφικές Αίθουσες της Ελευσίνας», ο κινηματογράφος άνοιξε το 1963 με πρωτοβουλία του Σταύρου Μαμαλούκου και του γιου του Σταμάτη, μετέπειτα ιδιοκτήτη.

Αρχικά είχε 550 καθίσματα, ενώ άνοιγε και από τα πλάγια με ειδικά ρολά, ώστε να μετατρέπεται σε θερινό σινεμά. Στην αίθουσα πραγματοποιούνταν προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης, θεατρικές παραστάσεις από διάφορους θιάσους, καθώς και πολλές εκδηλώσεις από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Η επιτυχία του ήταν μεγάλη με πλήθος κόσμου να συρρέει κάθε φορά στις προβολές των ταινιών. Έκλεισε το 1988, έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας του Σταμάτη Μαμαλούκου. Τα ρολά του κατέβηκαν με τη θρυλική ταινία εποχής «La Bamba» του Λουί Βαλντέζ.

Άλλες πληροφορίες εδώ: Ελευσίνα 2023: Σε τροχιά ανακατασκευής ο εμβληματικός κινηματογράφος «Ελευσίς»

Σινέ Ελευσίς

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button