ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Πυργούσοι γιόρτασαν τον «δικό τους Άγιο που τους έκλεψαν πειρατές”

 

Τη μνήμη του πολιούχου της Χίου Αγίου Ισιδώρου τίμησε ο σύλλογος Πυργούσων Αττικής. Το χιώτικο πανηγύρι του Χαϊδαρίου γίνεται κάθε χρόνο στο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στο Δρομοκαΐτειο, όπου έρχονται εκατοντάδες Χιώτες από κάθε γωνιά του λεκανοπεδίου.

Οι Πυργούσοι γιόρτασαν τον «δικό τους Άγιο που τους έκλεψαν πειρατές" 3

Ισίδωρος Πρώιος: «Μας τον έκλεψαν Βενετσιάνοι πειρατές!»

 

Το απόγευμα της Κυριακής, παραμονή της εορτής του Αγίου, τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Για τη ζωή και το μαρτυρικό θάνατο του πρωτομάρτυρα και προστάτη του ακριτικού νησιού μίλησε εκτενώς ο πρόεδρος του Δρομοκαΐτειου Ισίδωρος Πρώιος. Τον χαρακτήρισε ως μια μορφή που κοσμεί τις σελίδες της εκκλησιαστικής ιστορίας μας και είναι γνωστός σε όλη τη χριστιανοσύνη, σε ανατολή και δύση. Τον τιμούν όχι μόνο οι ορθόδοξοι, αλλά και οι ρωμαιοκαθολικοί. Η κάρα του Αγίου βρίσκεται στην Ιταλία, σε παρεκκλήσι του Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Ο λόγος είναι ότι εκλάπη το 1125 από τον τότε Δόγη Δομίνικο, που έκανε πειρατική επιδρομή στη Χίο και άρπαξε το θαυματουργό λείψανο του Αγίου. Ύστερα από αιώνες και μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου και των Καρδιναλίων της Βενετίας , το 1967 αποφασίστηκε να επιστραφεί στη Χίο ένα μικρό μέρος των λειψάνων του.

Έξι Χιώτες – Χαϊδαριώτες Σιδερήδες, φωτογραφίζονται για μας ανήμερα της ονομαστικής τους εορτής στον Άγιο Ισίδωρο, στο Δρομοκαϊτειο.

Μαρία Μπρη: «Ο Άγιος να φωτίζει τα βήματα μας»

Η πρόεδρος του συλλόγου Μαρία Μπρη-Παπαμακάριου τόνισε πως το εικονοστάσι του Αγίου, που βρίσκεται στο εκκλησάκι του Νοσοκομείου, είναι μια παλιά δωρεά του δικού τους συλλόγου. Ευχήθηκε σε όλους τους εορτάζοντας χρόνια πολλά και σε όλους τους προσκυνητές το μαρτύριο του Αγίου να φωτίζει τα βήματα τους για κάθε καλό στη ζωή τους και να τους χαρίζει υγεία. Να προσθέσουμε πως ο Άγιος Ισίδωρος είναι ο προστάτης των μαστιχοπαραγωγών.

Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας με την συνοδεία πιστών στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Στο τέλος προσφέρθηκαν σε όλους από τον εθνικοτοπικό σύλλογο της πόλης μας, γλυκά και αναψυκτικά. Και του χρόνου…

Οι Πυργούσοι γιόρτασαν τον «δικό τους Άγιο που τους έκλεψαν πειρατές" 5

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button