ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

“Κοροϊδία τα 3 μεροκάματα το μήνα”, λένε οι εργάτριες της SKOT στη Μάνδρα

Στον 4ο μήνα μπαίνουν οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στη βιομηχανία ΣΚΟΤ, στη Μάνδρα, που παρασκευάζει χημικά προϊόντα οικιακής χρήσης. Μισθοί έχουν να πληρωθούν από τον Δεκέμβριο και όπως καταγγέλλουν οι 24 εργαζόμενες που έχευν απομείνει σκοπός της διοίκησης της εταιρείας είναι να τις αναγκάσει να φύγουν χωρίς αποζημίωση για να προσλάβει “ενοικιαζόμενο” προσωπικό χαμηλού κόστους και εργασιακών δικαιωμάτων.

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΣΚΟΤ στέκονται άνθρωποι από τη γειτονιά,
ανάμεσά τους και ο ιερέας Παύλος.

Ακολουθεί δημοσίευμα της Αφροδίτης Τζιαντζή από την εφημερίδα των συντακτών.

Αποσμητικά χώρου, σκληρά καθαριστικά, αποφρακτικές σκόνες, προϊόντα οικιακής χρήσης με καυστικές ουσίες… Κάθε φορά που φοράτε γάντια για να καθαρίσετε με κάποιο από τα προϊόντα που φέρουν πάνω τους τα γνωστά προειδοποιητικά εικονίδια, τη νεκροκεφαλή, το Χ σε πορτοκαλί φόντο ή το χέρι που καίγεται από οξύ, μοιράζεστε κάτι κοινό με τους εργάτες και τις εργάτριες του εργοστασίου χημικών SKOT στο Θριάσιο της Ελευσίνας.

Όλα αυτά τα απαραίτητα αλλά εν δυνάμει τοξικά χημικά περνάνε από τα χέρια των εργαζομένων της εταιρείας που κατασκευάζει το tu-bo-flo.

Με τη διαφορά ότι τα χέρια των εργατών μέχρι το 2012, όταν συνέστησαν το εργοστασιακό σωματείο τους, δεν είχαν καν τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας, αφού, όπως καταγγέλλουν, δεν τηρούνταν οι Κανονισμοί Υγιεινής και Ασφάλειας.

Οι δεκάδες εργάτριες και εργάτες της SKOT A.E. έχουν κατέβει επανειλημμένα σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα αυτονόητα: συλλογικές συμβάσεις, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ανάκληση εκδικητικών απολύσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά και ασφάλιση, αντί για απλήρωτα μεροκάματα, τη διαρκή απειλή της εκ περιτροπής εργασίας, μέχρι έμφυλες διακρίσεις, όπως μειώσεις μισθών κατά 22% στις γυναίκες και 10% στους άντρες, που επιβλήθηκαν πριν από την ίδρυση του σωματείου.

Από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι της SKOT, στην πλειονότητά τους γυναίκες, βρίσκονται ξανά σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στη μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας από 15 Δεκεμβρίου, την οποία καταγγέλλουν ως παράνομη, αβάσιμη και καταχρηστική.

Όπως δηλώνουν εργαζόμενες-μέλη του σωματείου στην «Εφ.Συν.», η επιβολή του μέτρου τις οδηγεί στην εξαθλίωση, αφού περιορίζει τα μεροκάματα σε μόλις 3 τον μήνα.

Ταυτόχρονα ο εργοδότης πιέζει να παραιτηθούν χωρίς αποζημίωση, ενώ οφείλει μισθούς από τον Δεκέμβριο. Κάθε μέρα βρίσκει τις γυναίκες και τους άντρες του εργοστασίου έξω από τον χώρο της δουλειάς, μαζί με αλληλέγγυους από τη γειτονιά – μεταξύ τους ιερέας της περιοχής, ο πατέρας Παύλος, που τους συμπαραστέκεται σταθερά.

Η επίσημη αιτιολογία για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας είναι ότι η εταιρεία έχασε τον βασικό της πελάτη που απορροφούσε το 70% της παραγωγής.

Οι εργαζόμενοι, όπως σημειώνει και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ), φοβούνται ότι πίσω από τις δικαιολογίες του εργοδότη κρύβονται άλλα σχέδια, να διαλύσει το σωματείο και να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους που είναι μέλη του, αντικαθιστώντας τους με φτηνότερους, εργολαβικούς, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button