ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γιατί δεν αξιοποιούνται τα συστήματα ρίψης επιβραδυντικού υγρού που είχε αγοράσει η Ελλάδα;

“Μια σειρά από εναέρια μέσα διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις, τα οποία, παρ’ ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις μάχες κατά της φωτιάς, παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Η πολεμική αεροπορία διαθέτει τρία προσθαφαιρούμενα συστήματα MAFFS, τα οποία προσαρμόζονται στα C-130 για να χρησιμοποιούνται σε δασοπυρόσβεση. Τα τελευταία χρόνια τα συστήματα ρίψης επιβραδυντικού υγρού έχουν απλώς μπει στο ράφι…”

γράφει ο Στέλιος Σούλιος, Οικονομολόγος – Δασοπόνος MSc

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται άρθρο που δημοσιεύτηκε από το “Χαϊδάρι Σήμερα” μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Ωστόσο παραμένει έως σήμερα αναπάντητο.
Τι έχουν απογίνει τα τρία συστήματα ρίψεως επιβραδυντικού υγρού που είχε προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία;

Συστήματα ρίψης επιβραδυντικού υγρού

Το συγκεκριμένο σύστημα δημιουργεί μια ζώνη επιβράδυνσης της πυρκαγιάς σε δάση, μήκους 500 μέτρων περίπου και πλάτους 30 μέτρων με μια μόνο ρίψη μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Η δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης με μηχανικά μέσα και με το ίδιο ουσιαστικά αποτέλεσμα, δηλαδή της επιβράδυνσης της εξέλιξης της πυρκαγιάς, απαιτεί ώρες και πολύπλοκο συντονισμό δυνάμεων.
Επίσης υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του και σε μικρότερα αεροσκάφη (όπως φαίνεται στις εικόνες). Πχ στα τύπου  PZL που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα.
Γιατί δεν αξιοποιούνται τα συστήματα ρίψης επιβραδυντικού υγρού που είχε αγοράσει η Ελλάδα; 1
Αξιοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε δασικές πυρκαγιές σε πολλές χώρες, με διάφορους τύπους αεροσκαφών. Πρόσφατο παράδειγμα (2019) αποτελεί το ενδιαφέρον της Χιλής για αγορά δύο μονάδων C 130 εξοπλισμένων με MAFFS. Η χώρα υπέστη το 2017 καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Η χρησιμότητα του συστήματος φάνηκε σε πραγματικές συνθήκες, καθώς  ανάμεσα στην διεθνή βοήθεια που έσπευσε, βρίσκονταν δύο όμοια αεροσκάφη από την γειτονική Βραζιλία.
Εξακολουθεί η χώρα μας  να διαθέτει αυτό το σύστημα; Η δυνατότητα ετοιμότητας ενός C 130 για άμεση επέμβαση στα πιο σοβαρά περιστατικά, θα αποτελούσε σημαντική έως κρίσιμη παράμετρο.
Περισσότερα για τη λειτουργία του συστήματος εναέριας πυρόσβεσης MAFFS εδώ: Τι απέγιναν τα συστήματα ρίψης επιβραδυντικού υγρού που διέθετε η Ελλάδα;
Και εδώ: https://www.youtube.com/f1da222d-4856-443a-9841-b3fec4dbce69

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button