ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

20.000 τα κρούσματα σήμερα! – Για πριν την Πρωτοχρονιά πάνε τα μέτρα

Κοντά στα 20.000 αναμένεται να είναι τα κρούσματα σήμερα, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας. Έτσι λοιπόν και σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, τα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν πριν την Πρωτοχρονιά.

Σήμερα συνεδριάζει η Eπιτροπή των Eμπειρογνωμόνων για το ενδεχόμενο να μειωθεί το χρονικό διάστημα της καραντίνας μετά τη θετική στον κορωνοϊο διάγνωση για τους εμβολιασμενους. Η επανεξέταση του επιδημιολογικού φορτίου και η ενεργοποίηση των σχετικών μέτρων πριν από την πρωτοχρονιά θα συζητηθούν αύριο σε νέα συνεδρίαση.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας στην εκπομπή «Συνδέσεις». «Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα. Πρόσθεσε δε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα. Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Προέχει η δημόσια υγεία. Θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου αλλά εάν η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα συνεχιστεί και αύριο, θα είναι αντικείμενο νέα σύσκεψης» είπε χαρακτηριστικά. 

«Επικρατεί η Omicron γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κι αυτό δεν πρέπει να μας δημιουργεί πανικό. Σήμερα ήδη στην πρωινή εκτίμηση είμαστε άνω των 15.000 που σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα υψηλότερα από κάθε άλλη φορά γιατί η μετάλλαξη αυτή έχει μεγάλη μεταδοτικότητα».

«Έχουμε δύο στοχεύσεις: εάν χρειαστεί να μεταφερθούν τα μέτρα νωρίτερα, κάτι που θα μας πει η επιτροπή αύριο Τετάρτη στη συνεδρίασή της εκτιμώντας δεδομένα και τα κρούσματα σήμερα και αύριο και να πείσουμε τον κόσμο εάν θεωρεί ότι έχει εκτεθεί, ακόμα κι αν δεν έχει συμπτώματα, να μην έρθει σε επαφή με άτομα με μεγαλύτερη ηλικία στο οικογενειακό τραπέζι της Πρωτοχρονιάς», πρόσθεσε.

«Η μετάλλαξη Omicron είναι επικίνδυνη για τις μεγάλες ηλικίες», είπε και έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου στους νέους που βγαίνουν να διασκεδάσουν λόγω των ημερών. Για τη διασπορά είπε πως στην Αττική πλέον μιλάμε για 200-300% αύξηση κρουσμάτων ημερησίως, άρα δεν έχουμε να κάνουμε πλέον με τη Δέλτα. «Η Δέλτα δεν έδινε αυξήσεις πάνω από 10 με 15%», είπε.

Σχολιάζοντας το γιατί πρέπει να πάμε σε μέτρα νωρίτερα εφόσον η Omicron δεν έχει μεγαλύτερη νοσηρότητα, διευκρίνισε πως δεν είχε αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ από το τέταρτο πανδημικό κύμα. «Ξεκινάμε από ένα υψηλό επίπεδο στις νοσηλείες που μας έχει αφήσει η Δέλτα, κάτι που μας υποχρεώνει να είμαστε προσεχτικοί ώστε να μην φτάσει στα όριά του» είπε και τόνισε για την κατάσταση στις ΜΕΘ ότι κατά βάση ο κόσμος που βρίσκεται εκεί δεν είναι με την Omicron.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο για ένα γενικευμένο lockdown απάντησε ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες θα μπορούμε να έχουμε έλεγχο της πίεσης στο σύστημα. «Αν δούμε ότι τα δεδομένα αλλάζουν θα υπάρχει και μεγαλύτερη ένταση των μέτρων, αποκλείοντας όμως γενικευμένες καταστάσεις όπως είχαμε στο παρελθόν», σημείωσε.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας, όχι απλά εξετάζεται αλλά σίγουρα στην πορεία θα εφαρμοστεί η επέκταση του μέτρου για την αναμνηστική δόση και συγκεκριμένα θα λογίζονται όλοι, και όχι μόνο οι άνω των 60, ως ανεμβολίαστοι εάν δεν κάνουν την αναμνηστική δόση στο 7μηνο. «Ο προβληματισμός μας σχετίζεται με την αναμνηστική δόση και πώς αυτή θα καταστεί έμμεσα υποχρεωτική, υπό την έννοια ότι αυτός που δεν θα την έχει κάνει μετά το πέρας του 7μηνου, δεν θα έχει τα προνόμια και πλεονεκτήματα που έχουν οι εμβολιασμένοι» είπε.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σχεδόν το 70% των κρουσμάτων της Αττικής είναι πια Omicron.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button