Με αφορμή τις εκδηλώσεις των “Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου” με θέμα την παρουσίαση της πρότασης αποκατάστασης του παραθαλάσσιου μετώπου ακτής Σκαραμαγκά και ξεκινώντας από το ότι το ζήτημα της επιστροφής της παραλίας του Σκαραμαγκά στους Χαϊδαριώτες (και όχι μόνον) αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων σε κυρίαρχο διεκδικητικό αίτημα, συμβάλλω στο σχετικό προβληματισμό με κάποιες σκέψεις.

γράφει ο Δημήτρης Σταυρίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Μέλος της Ε.Π. των Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου  

Στα 120 + 100 = 220 στρέμματα προτείνεται η χωροθέτηση μαρίνας, Κέντρου περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, Κέντρου Ιστιοπλοΐας, μεγάλης πισίνας 100 Χ 50 μέτρων (κοινού), μικρής πισίνας 40 Χ 20 μέτρων (παιδική), πισίνας υδρολίσθησης (νεροτσουλήθρα), αμφιθεάτρου, παιδικών χαρών.

Προτείνεται επίσης δημιουργία parking ΙΧ και σκαφών, τεσσάρων υποστέγων 33 Χ 14 μέτρων, πεζοδρόμων και χώρων εστίασης & (ελαφριάς) ψυχαγωγίας.

Θέτω ορισμένα ερωτήματα:

1. Η χωροθέτηση όλων αυτών των δραστηριοτήτων (αλλά και των συνοδευτικών χρήσεων και υποδομών για την εξυπηρέτηση τους) μπορεί να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα στη συγκεκριμένη έκταση; Για παράδειγμα, γνωρίζουμε πως η χρήση πισίνας (και μάλιστα τριών) προϋποθέτει κατασκευή κτιριακών υποδομών για μηχανοστάσια αντλιών, φίλτρων καθαρισμού νερού, δεξαμενών υπερχείλισης κλπ. κλπ. Προϋποθέτει επίσης στοιχειώδη χώρο αποδυτηρίων και εγκαταστάσεις υγιεινής (WC, ντους κλπ). Με τα εν λόγω κτίρια τί γίνεται;

2. Ομοίως οι χρήσεις του Κέντρου περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, του Κέντρου Ιστιοπλοΐας και της μαρίνας απαιτούν την κατασκευή κτιριακών υποδομών (γραφεία, χώροι υγιεινής κλπ.), που πρέπει να χωροθετηθούν κατάλληλα.

3. Χώροι υγιεινής επίσης πρέπει να προβλεφθούν για τις λοιπές υπαίθριες δραστηριότητες (παιδικές χαρές, αμφιθέατρο κλπ.).

4. Ο προτεινόμενος χώρος εστίασης (ελαφριάς ψυχαγωγίας) τι μέγεθος και τι χαρακτήρα θέλουμε να έχει; Τι είδους κτιριακή υποδομή πρέπει να τον εξυπηρετεί;

5. Γνωρίζουμε όλοι ότι η παραμονή στο χώρο της προβλήτας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι προβληματική, λόγω της παντελούς έλλειψης σκίασης. Αυτό πώς θα αντιμετωπισθεί; Υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης (από σήμερα κιόλας) για υψηλή φύτευση εκεί; Ή θα προβλέπονται πέργκολες και άλλου τύπου τεχνητά σκιάδια; (το πράσινο και η χαμηλή φύτευση της πρότασης δεν επαρκούν).

6. Για τη χωροθέτηση και κατασκευή όλων των ανωτέρω, είναι απαραίτητη η σύνταξη σειράς προμελετών, που πρέπει να περάσουν με επιτυχία τη “βάσανο” της έγκρισης τους από πολλούς και κατ’ αρχάς από την τοπική μας κοινωνία. Αυτές ποιοι θα τις εκπονήσουν;      Έχουμε κατά νου κάτι σαν Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό; Και αν ναι, αυτόν ποιος θα τον προκηρύξει;

7. Πριν το στάδιο αυτό, πρέπει να γίνει διεξοδικός έλεγχος για το αν οι προτεινόμενες χρήσεις επιτρέπονται και μπορούν να αδειοδοτηθούν από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και τους συναρμόδιους φορείς (και είναι πολλές και πολλοί).

8. Υπάρχει μία έστω στοιχειώδης – πρωτόλεια τεχνοοικονομική μελέτη, από την οποία να προκύπτει κατά προσέγγιση το κόστος υλοποίησης της πρότασης;

9. Και όλα τα παραπάνω βέβαια, με την προϋπόθεση πως ο χώρος για τον οποίο συζητάμε θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία για τις χρήσεις που από την πρόταση προβλέπονται.

10. Πολύ καλά κάνουμε και διεκδικούμε το χώρο λοιπόν, είμαστε όμως ακόμη στην αρχή και χρειάζεται δραστηριοποίηση σε πολλά μέτωπα. Τόσο για την ανάδειξη της πρότασης και για τη μετατροπή της σε ώριμο αίτημα όχι μόνο της Παράταξης των “Πολιτών σε Δράση Χαϊδαρίου”, αλλά (έμπρακτα) και όλης της τοπικής κοινωνίας. Όσο και για τον εμπλουτισμό της πρότασης, για την εξειδίκευση της και για τη μετατροπή της από απλά ελκυστική ιδέα σε επιστημονικά τεκμηριωμένο (και δύσκολα αμφισβητήσιμο) σχέδιο δράσης όλων των Χαϊδαριωτών.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.