ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τα ζώα δεν είναι πράγματα για να τα πετάς…

 

Πρόσφατα κάποια συμπολίτισσα εγκατέλειψε το σκυλί της, δένοντάς το μπροστά σε σουπερμάρκετ. Έκανε ότι το έχασε και δήθεν το έψαχνε. Την εντόπισε ο Σύλλογος Φιλόζωων Χαϊδαρίου και την πήρε τηλέφωνο μέλος του, όμως υποκρίθηκε ότι δεν έχει σχέση και εξαφανίστηκε.

Ασυνείδητοι άνθρωποι υπάρχουν αρκετοί, δυστυχώς. Έτσι γεννιέται και μεγαλώνει το πρόβλημα των αδέσποτων στη χώρα μας, ενώ η Πολιτεία αδυνατεί να επιβάλλει κανόνες και το βάρος πέφτει στις φιλοζωικές οργανώσεις και τους Δήμους, που ωστόσο διαθέτουν ελάχιστα μέσα.

Όπως μάς λέει ο αρμόδιος υπάλληλος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου μας, κ. Γιώργος Μπρουσκάκης στο Χαϊδάρι υπάρχουν πολλές εγκαταλείψεις σκύλων, επειδή βρίσκεται στην έξοδο της Αθήνας. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν στειρωθεί. Πάντως το τελευταίο διάστημα δεν έχει συμβεί κρούσμα επιθετικής συμπεριφοράς ζώου. Όπως λέει ο κ. Μπροσκάκης, σε αυτό συμβάλει η φροντίδα των φιλόζωων, αλλά η αλλαγή της νοοτροπίας του κόσμου σε ό,τι αφορά την κακοποίηση των ζώων, που αποτελεί ποινικό αδίκημα και ακολουθείται η διαδικασία του αυτόφωρου.

Μόνο δύο στειρώσεις την εβδομάδα

“Στοιχειώδη” χαρακτηρίζει τη φροντίδα των ζώων η κ. Κατερίνα Κούνουπα, πρόεδρος του δραστήριου Σωματείου Φιλόζωων Χαϊδαρίου. Θεωρεί πως το μοναδικό πράγμα που κάνει ο Δήμος για τα αδέσποτα είναι, μέσω της συνεργασίας με το ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων) που λειτουργεί στο Σχιστό ο ΠΕΣΥΔΑΠ, να εφαρμόζει ένα βασικό πρόγραμμα φροντίδας. Αυτό όμως, όπως μάς λέει, γίνεται με “ρυθμούς χελώνας”, αφού κάθε εβδομάδα προγραμματίζονται για στειρώσεις μόνο δύο ζώα από το Χαϊδάρι.

Το ΔΙΚΕΠΑΖ λειτουργεί από το 2003 και είναι το μοναδικό οργανωμένο νοσοκομείο για αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα . Από τους 325 Δήμους της χώρας, μόνο οι 18 Δήμοι μέλη του ΠΕΣΥΔΑΠ έχουν αναπτύξει τέτοια δράση. Ανάμεσα τους και ο Δήμος Χαϊδαρίου.

“Πληρώνουμε από την τσέπη μας”

Η εκπρόσωπος των Φιλόζωων υποστήριξε πως με επίσημα έγγραφα έχει ζητήσει κατά καιρούς από το Δήμο να παραχωρήσει στο σύλλογο τους έναν υποτυπώδη χώρο βραχείας φιλοξενίας, για αδέσποτα και κυρίως τραυματισμένα ζώα. Το αίτημα τους όμως δεν ικανοποιήθηκε ποτέ. Ο Δήμος δεν διαθέτει ούτε καταφύγιο ζώων ούτε διαθέτει οποιοδήποτε κονδύλιο για σίτιση, φάρμακα, αντιπαρασιτικά κτλ. Οπότε αναγκάζονται να πληρώνουν λίγοι φιλόζωοι, που όμως δεν αντέχουν πια οικονομικά. Η κ. θεωρεί καταλληλότερη λύση την προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων με ενημέρωση εκ μέρους του Δήμου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μέλη του Σωματείου Φιλόζωων Χαϊδαρίου δέχονται επικριτικά σχόλια από πολίτες που τους θεωρούν υπεύθυνους για τη συγκέντρωση αδέσποτων σε σημεία της πόλης, για να τα ταΐζουν. Από την άλλη, γκρίνια δεν δημιουργεί μόνο το πρόβλημα των αδέσποτων, αλλά και η εικόνα μιας πόλης γεμάτης περιττώματα δεσποζόμενων σκύλων. Λίγοι ιδιοκτήτες τα μαζεύουν και αλλά επιβάλλεται η στάση υπευθυνότητας να εξαπλωθεί σε πολύ περισσότερους.

Γιώργος Μπρουσκάκης: “Δεν τα στειρώνουν έγκαιρα”

Τη συμβολή των φιλοζωικών σωματείων στην προστασία των αδέσποτων ζώων αναγνώρισε ο κ. Γιώργος Μπρουσκάκης, ωστόσο χαρακτήρισε σε λίγες περιπτώσεις τις δράσεις τους “υπέρμετρες”. Θεωρεί σπουδαία τη συμβολή του, στον οποίο πρόσφατα εντάχθηκε και ο Δήμος Αθήνας.

Όταν εντοπιστεί ένα αδέσποτο προγραμματίζεται η περισυλλογή του και οδηγείται στον χώρο του ΔΙΚΕΠΑΖ, όπου στειρώνεται, εμβολιάζεται, μπαίνει τσιπ. Αν δεν υιοθετηθεί, που συνήθως δεν υιοθετείται, το επαναφέρουν στα διοικητικά όρια του Δήμου μας και κατά προτίμηση στην περιοχή όπου βρέθηκε.

Για τις γάτες;

Στο ΔΙΚΕΠΑΖ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις αδέσποτες γάτες. Ενώ κάναμε το ρεπορτάζ για τα αδέσποτα σκυλιά, δεχτήκαμε το τηλεφώνημα συμπολίτισσας που κατοικεί στο κεντρικό Χαϊδάρι που έβαλε το πρόβλημα με τις γάτες, που αυξάνονται και πληθύνονται με γρήγορους ρυθμούς, μια και δεν υπάρχει καμιά διαδικασία συλλογής και στείρωσης. “Τα λυπάμαι και τα ταΐζω, μάς είπε η κυρία, αλλά μαζεύονται τόσα πολλά και γεννάνε διαρκώς… Έχει γεμίσει η αυλή μου!”.

Το γνωστό πρόβλημα, δηλαδή, που δεν φαίνεται να έχει λύση…

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button