Πέρασε χρόνος που ένα γουστόζικο και φτηνό μουσικό καφενείο – μεζεδοπωλείο έχει αναστήσει στο Χαϊδάρι τη γοητεία του παλιού, καλού, λαϊκού μαγαζιού. Στην ιστορική και ήσυχη οδό Φλουντζή, που οδηγεί στο Στρατόπεδο και το Αττικό Νοσοκομείο, ο «Καφεναίς» τιμάει την έννοια του παραδοσιακού μουσικού μεζεδοκαφενείου.

Το επισκέφθηκα μεσημεράκι και ο πρώτος που συνάντησα σε τραπεζάκι έξω με την παρέα του ήταν ένας παλιός φίλος, ο Δημήτρης, που το έχει σε κακό να μην πιει ένα ποτηράκι μετά τη δουλειά, μια «προφτασούρα» πριν πάει για φαγητό στο σπίτι. «Φίλε ερχόμουν εδώ πριν πολλά χρόνια. Δεν φαντάζεσαι πόσο χάρηκα που το εντόπισα και πάλι ανοιχτό και πόσο πρώτο είναι το μεζεδάκι και το κρασάκι του». Ενώ από μέσα ακουγόταν ρεμπέτικα τραγούδια, στο πρόσωπο του Δημήτρη απλωνόταν ένα πλατύ χαμόγελο.

Σε σπίτια με μωσαϊκά…

Είχα ραντεβού με τον Στέλιο Σταματίου, που ανέλαβε να ζωντανέψει το παλιό στέκι και να του δώσει νέο αέρα, σε λαϊκό πάντα χαρακτήρα και μουσική, αλλά πλήρως ανανεωμένο σε νοικοκυριό, κουζίνα, σέρβις. «Είτε το πιστεύεις είτε όχι, αισθάνομαι «κάπως» εδώ μέσα, γιατί εδώ πρωτοδούλεψε ο πατέρας μου 12 χρονών, εδώ έκαναν το τραπέζι του γάμου τους οι γονείς μου το 1978 και εδώ με έφερνε ο πατέρας μου παιδάκι», μου λέει. Ναι, στην εποχή μας βρίσκεις ακόμη συναίσθημα, νοσταλγία και αναμνήσεις…

Το Σάββατο 14 Οκτώβρη μας περιμένει ένα καλό γλέντι στα πρώτα γενέθλια του Καφεναί. 

Ο Στέλιος αγαπάει το μπουζούκι (παίζει και ο ίδιος) και λατρεύει τη μαγειρική. Μου εξηγεί ότι τίποτε απολύτως δεν σερβίρεται χωρίς να είναι 100% χειροποίητο -«έτοιμο πράμα δεν μπαίνει εδώ μέσα»! Στην κουζίνα όλα περνούν από τα χέρια του. Και τελικά, το «βάλε ένα μεζεδάκι» στο Καφεναί φτάνει σε άλλο επίπεδο…

Κοτόπουλο αλά κρεμ με βασιλικό, μουστάρδα, μανιτάρια, 4 χρώματα πιπεριές 

Γεύτηκα, λοιπόν, μερικά από τα μεζεδάκια του και τα βρήκα, ελαφρά (με ελαιόλαδο μόνο, αλλά κι αυτό με μέτρο), απόλυτα ταιριαστά με το κρητικό κρασί της αρχαίας ποικιλίας Βηλάνα. Επίσης -σ’ αυτό δίνω μεγάλη σημασία- με εξαιρετικό after, αφού δεν βαραίνουν καθόλου στομάχι και διάθεση. Μου έκανε εντύπωση ότι παντού χρησιμοποιεί τέσσερα χρώματα πιπεριές. «Δεν ανεβάζουν το κόστος;», τον ρωτάω. «Μα είναι νόστιμες, ζουμερές, όμορφες και υγιεινές», μου απαντάει με φυσικότητα. Ενδεικτικά, ένα εξαιρετικό σπετζοφάι με τέσσερα είδη λουκάνικου κοστίζει μόνο 4,5 ευρώ! Εξίσου νόστιμο και στα 5 ευρώ ένα κοτόπουλο αλά κρεμ, να βουτάς στη σάλτσα και να γλείφεις και τα δάχτυλά σου… Τα ίδια με το μπεκρή μεζέ. Το περιβόητο «value for money» εδώ βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή του με σπιτικής φιλοσοφίας και εκτέλεσης φαγητό. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Στέλιου, που είναι προσγειωμένος και γνωρίζει την αξία και του τελευταίου ευρώ του πελάτη του που έρχεται εδώ να φάει και να διασκεδάσει.

Σπετζοφάι με τέσσερα είδη λουκάνικου (Αράχωβας, Μυκόνου, καπνιστό, πεπερόνε) και πολύχρωμες πιπεριές.

Πέρα από τα μεζεδάκια, που πολύ μου άρεσαν, μπορείς να παραγγείλεις ό,τι θέλεις από κρεατικά σχάρας, χορταστικές ποικιλίες, υπερπλούσιες μερίδες (πχ μεικτή πανσέτα – λουκάνικο – καλαμάκι χοιρινό – καλαμάκι κοτόπουλο + ντομάτα – πίτα – πατάτες + χειροποίητη σως). Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το χειροποίητο μπιφτεκάκι και το σκορδόψωμο. Μπορεί να πετύχεις και κότσι με πατάτες, κρητική κουζίνα και το χειμώνα σούπες και πατσά!

Και… επειδή «τα πιο ωραία λαϊκά σε σπίτια με μωσαϊκά τα είχαμε χορέψει», το γοητευτικό παλιό, πράσινο μωσαϊκό του Καφεναί είναι ό,τι πρέπει για χορό και γλέντια με λαϊκά και ρεμπέτικα που προτιμά το μαγαζί. Τον χώρο στολίζουν δεκάδες οικεία πρόσωπα του ελληνικού κινηματογράφου, παραδοσιακά μουσικά όργανα και ένα νοσταλγικό τζουκ μποξ.

Από εδώ φεύγεις ευχαριστημένος. Ο Στέλιος Σταματίου το έχει βάλει σκοπό και το καταφέρνει!

Μ.Χ.

info

KAFENAIS, Φλούντζη 16, 21 2105 9682
Ο Στέλιος στην κουζίνα του.
Και κάποια ψαρικά δε λείπουν από τον Καφεναί.
Ο χειμώνας μάς επιφυλάσσει σούπες και πατσά!